Unes 200 persones de la plantilla de la fàbrica Nissan de la Zona Franca han tallat aquest dimarts al vespre el tram central de la Diagonal a l’altura del carrer de Numància. La circulació del tramvia, que circula pel lateral de l’Avinguda, s’ha vist afectada en algun moment generant retards. Segons TMB, les línies V9, 6, 7, 33, 34, 63, 67 i 78 han estat desviades en ambdós sentits de la Diagonal. La mobilització ha tingut el seu orígen a la seu del consolat japonés a l’Avinguda de Diagonal a l’altura del carrer d’Entença amb la presència d’unes tres-centes persones. En tot moment les vuvuzeles i els petards han estat una constant.

Els motius de la protesta

Les protestes es produeix després que l’empresa anunciés que deixarà de fabricar a Barcelona el model de “pick-up” X-Class de Mercedes. Els treballadors volen que l’empresa presenti un pla industrial per deixar clar quin serà el futur tant de les plantes de Catalunya com de la resta d’Espanya. “Demanem que s’esclareixi el futur industrial de tota la planta de Nissan perquè, com està la situació, o ens assignen models nous de forma immediata o ho tenim complicat”, explica el secretari general de la Secció Sindical Intercentres de CCOO a Nissan, Miguel Ángel Boiza.

Aquesta ha estat la primera mobilització, però els representants sindicals ja han anunciat més accions si no obtenen una resposta positiva per part de Nissan. “La mobilització continua fins que tinguem una resposta i que aquesta sigui positiva, volem influir directament en la direcció espanyola, europea i japonesa”, apunta Boiza.

Canvis en el mercat

Més enllà de la pèrdua del model de “pick-up” de Mercedes, el representant de CCOO explica que estan preocupats pels canvis de tendència del mercat. “Per la contaminació, els models que fem ja no es venen a Europa, hi ha canvis en el sector de l’automoció i volem saber quin tipus de planta tindrem, en què ens convertirem i com ens especialitzarem”, diu. Asseguren que de la Zona Franca en depenen directament 2.600 persones, 3.000 comptant els altres centres de Catalunya. Si es comptabilitzen els treballadors indirectes com ara proveïdors l’afectació s’eleva, segons Boiza, fins a les 20.000 persones.