Foto: Milad Fakurian

(ACN) La covid pot reduir la mida global del cervell i danyar el teixit vinculat a la part olfactiva, segons un estudi d’investigadors de la Universitat d’Oxford publicat a la revista ‘Nature’. L’estudi ha analitzat els escàners cerebrals d’un total de 785 participants d’entre 51 i 81 anys del Biobanc del Regne Unit, a qui van fer dos escàners cerebrals distanciats en el temps. D’aquests 785, 401 van donar positiu per infecció de SARS-CoV-2 entre el primer i el segon escàner, i la majoria va tenir la malaltia de forma lleu. La resta, 384, van servir de grup control.

Entre els efectes significatius identificats en comparar els dos grups han observat més reducció del gruix de matèria grisa, canvis en els marcadors de teixit en regions connectades a la part olfactiva i una reducció de la mida global del cervell en aquells que sí que havien tingut la malaltia. Precisament, les pèrdues de memòria i també la pèrdua de capacitat gustativa i olfactiva són alguns dels símptomes de les persones que tenen covid persistent.

Les persones grans i els hospitalitzats, els més afectats

Els efectes eren més pronunciats en les persones de més edat i en aquells hospitalitzats per la malaltia. Tot i això, l’estudi remarca que els efectes s’han evidenciat també en casos de covid lleu i asimptomàtica. Ara, els investigadors apunten que cal veure amb un seguiment addicional si l’impacte nociu en el cervell es pot revertir parcialment o si els efectes persistiran a llarg termini.