“El tòpic diu que el tèxtil, amb l’arribada del fred, ven més guants i gorres. Però també se’n beneficien les botigues d’alimentació o el sector de la restauració. En tots, s’activen les vendes”, assegura Salvador Vendrell, president de Barcelona Comerç. Tot i això, a les botigues d’electrodomèstics i ferreteries coincideixen a dir que els qui necessiten equipar casa seva a l’hivern esperen fins a últim moment per fer les compres. “Avui s’ha notat que els clients han preguntat més i hem venut tres estufes de butà”, explica Laura Carré, venedora d’una botiga de la travessera de Gràcia. A les ferreteries també ha augmentat la demanda de cintes aïllants per reforçar les finestres.

Les botigues de roba esperen amb candeletes que arribin els primers embats de l’hivern perquè és la manera de donar sortida a la roba de la temporada. Segons explica Conchita Ubera, aquest cap de setmana les vendes han anat bé i celebra una baixada dels termòmetres com aquesta, que considera clau per al sector: “El fred atreu el client que necessita roba per a l’hivern i, ja de pas, mira i s’endú alguna cosa més”.

Consum elèctric

On encara no s’ha notat el fred és en el consum d’energia elèctrica. Aquest dilluns la demanda domèstica d’electricitat va ser similar a la d’un dilluns qualsevol d’octubre. Segons Fecsa-Endesa, això és perquè a les llars no acostumem a engegar la calefacció fins uns dies després que el fred s’ha fet present.