Fa menys d'una setmana alguns aprofitaven les últimes restes de calor per banyar-se a la platja, però avui la imatge ha estat ben diferent. Els pocs que s'hi han acostat ho han fet ben abrigats. "Amb aquesta baixada de temperatures sembla que el fred ha arribat per quedar-se i que les jaquetes no les haurem de guardar fins d'aquí a uns mesos." MARCOS AMORES, meteoròleg "El fred fort serà durant tres dies. Després continuarà fent fred però amb temperatures normalitzades." Bufandes, abric ben lligat i guants, sobretot entre els ciclistes. La roba d'abric s'ha imposat definitivament entre els barcelonins.

Dissabte els vents reescalfats de garbí van implicar màximes de fins a 23 ºC, valors propis del mes de setembre. Aquests dilluns, en canvi, difícilment passaran dels 13 ºC al centre del dia, una temperatura màxima més pròpia del mes de gener. Aquest dilluns hem tingut la matinada més freda des de finals de març, amb mínimes que s’han emplaçat entre els sis i els nou graus.

El causant d’aquest canvi tan sobtat ha estat el pas d’un front fred, que ens va creuar dissabte i que, al darrere, va obrir les portes a una massa d’aire fred procedent de latituds polars. La matinada de dimarts es preveu tan o més freda que aquesta a Barcelona, tot i que dimarts al migdia el mercuri ja repuntarà un o dos graus respecte d’aquest dilluns. A partir de dimecres l’ascens serà una mica més aparent, tot i que curt i mitjà termini no s’entreveu cap pujada significativa de les temperatures.

Un altre element que caldrà tenir en compte aquests dies serà el vent. El mestral i la tramuntana bufaran amb ganes bona part de la setmana als extrems del país, però dimecres el vent del nord-oest també es farà notar a l’entorn metropolità, amb ratxes que podrien superar els 50 km/h a Barcelona.

Els xàfecs del cap de setmana ja són història, tot i que aquest dilluns encara caldrà estar atents a la possibilitat que descarregui algun darrer ruixat a la ciutat, sobretot a partir de la tarda. També se n’esperen en punts del prelitoral, on podrien ser en forma de neu en cotes a l’entorn dels 800 m al massís del Montseny. A partir de dimarts minvaran clarament les opcions de veure ploure a Barcelona i possiblement caldrà esperar fins al cap de setmana per tornar a obrir el paraigua.