La Luxus, tal com la coneixen els veïns del Coll, va arribar al barri als voltants dels anys 60. En un principi ocupava un petit espai, després va tenir tot un edifici al carrer de Móra d’Ebre amb la baixada de Solanell. CONCEPCIÓ MAÑAS, extreballadora de Luxus “Érem 60 llavors, després es va fer més gran, primer, part de la Luxus era una torre i la van agafar ells per fer més gran la fàbrica.” Era una fàbrica que es dedicava al material elèctric. Amb l’ampliació als anys 80 i la compra també d’un supermercat va ocupar fins a tres plantes. FRANCISCO ABELLÁN, extreballador de Luxus “De todo, de enchufes, de alargos, se ponían de enchufes de pared, trabajábamos para Simón, para JB, para varios clientes. Luego tenían una cadena de montadores, que en las prensas de baquelita, que era dónde yo estaba, se hacían las piezas, se sacaban fuera, había un taller de máquinas de compresión que se hacían los contactos, se subían arriba al taller y allí se montaban las piezas y salían al cliente." A la Luxus, hi treballaven unes 160 persones i, segons expliquen, des de casa ho feien més del doble. CONCEPCIÓ MAÑAS, extreballadora de Luxus “Que feien ‘grapilles’, ara ja no existeixen, però era per posar a la llum. Molta gent gran ho feia a casa.” FRANCISCO ABELLÁN, extreballador de Luxus “Aquello era muy importante, dio mucho trabajo al barrio, mucho. De talleres de montadores, todo el barrio estaba lleno.” El 1999 van haver de marxar del Coll, l’espai havia quedat petit i tenien problemes per descarregar el material al carrer. La gent del barri s'estimava molt l’empresa,, tal com ho demostra aquest petit tros de façana de la Luxus que el Francisco Abellán guarda com un tresor.

Luxus Especialidades Eléctricas SA era una empresa fabricant de petit material elèctric i aparells d’il·luminació, que fa poc va tancar les portes a la seva última seu, a Lliçà d’Amunt. Abans, havia estat al barri del Coll. Hi va arribar cap a finals dels anys 50 i principis dels 60, al número 44 del carrer de Móra d’Ebre, a tocar de la baixada de Solanell.

Era una empresa familiar, fundada el 1930 per Fèlix Soler. Primer importaven material elèctric i d’il·luminació, després el 1941 van començar a fabricar. La Luxus, com l’anomenaven els veïns, es va anar fent gran en la seva època al Coll.

Ho expliquen alguns dels extreballadors, que viuen al barri, ja que va donar feina a molta gent de l¡entorn, també del barri d’Horta. La Concepció Mañas va estar treballant al despatx de la Luxus durant els seus inicis a Móra d’Ebre, quan encara era un edifici petit. Hi havia la torre de Doña Manolita Manrique de Lara, que finalment els la va vendre, tal com recorda la Concepció: “Érem 60 llavors, després es va fer més gran, primer, part de la Luxus era una torre i la van agafar ells per fer més gran la fàbrica.” El Francisco Abellán, que hi va començar treballant com a porter, va viure més canvis de l’empresa. A més de la torre, també van adquirir un supermercat i van acabar ocupant tot un edifici de tres plantes, que donava a dos carrers. Hi havia dos tallers, on la majoria que hi treballava eren dones, i un magatzem. El Francisco explica què es feia a la Luxus: “De tot, endolls, allargaments, treballàvem per a Simón, per a JB, per a diversos clients. Després tenien una cadena de muntadors, en les premses de baquelita, que era on jo estava, es feien les peces, es treien fora, hi havia un taller de màquines de compressió en què es feien els contactes, es pujaven a dalt al taller i allà es muntaven les peces i sortien al client.”

En total, a l’edifici de Móra d’Ebre hi havia 160 persones, però a fora tenien més del doble de treballadors fent feina per a la Luxus, el barri estava ple de tallers auxiliars i de gent que treballava des de casa, sobretot persones grans.

L’empresa era molt estimada al barri, va donar feina a molts, va fer que el Coll s’omplís de vida. A més, els treballadors de la Luxus guarden bon record de la seva estada a l’empresa, on es feien celebracions especials i es cuidaven els treballadors. Un exemple, quan algú feia 25 anys que hi treballava, li feien un regal i anaven tots a dinar.

El 1999 va començar una nova etapa, fora del Coll. La Luxus va marxar a Lliçà de Vall, on tenien 4.000 m2 i 7 m d’alçària. Els motius, sobretot, van ser els problemes per poder carregar i descarregar materials al carrer, el barri havia crescut i el negoci també.

Tots recorden el moment en què la Luxus del Coll va anar a terra i en especial el Francisco, qui va guardar-se un tros de façana com si fos un tresor: “Allò era molt important, va donar molta feina al barri, molta.”