El govern del PSC es compromet a inspeccionar els 579 locals que actualment tenen llicència de forn amb degustació per detectar possibles incompliments de la normativa. Ha estat arran d’un prec del grup TriasxBCN en la darrera Comissió d’Economia i Hisenda. La qüestió ha estat àmpliament debatuda en les darreres setmanes després que el Gremi de Restauració va emetre un comunicat acusant de competència deslleial els forns que fan aquesta activitat.

Els de Junts van sol·licitar informació sobre el nombre d’inspeccions realitzades en els darrers quatre anys i resultat d’aquestes inspeccions i de les sancions interposades. Per part del govern, la regidora Marta Villanueva va assenyalar que els forns amb degustació suposen el 6,1 % del total de bars i restaurants de la ciutat.

El govern va explicar també que les inspeccions per determinar si és o no competència deslleial no correspon a l’Ajuntament: “Això ho ha de determinar l’Autoritat Catalana de la Competència. En tot cas, prioritzem les inspeccions sobre denúncies ciutadanes i aquests establiments no generen queixes per part de la ciutadania”. Tot i així es va comprometre a inspeccionar aquests establiments dins el Pla endreça.

La restauració reclama inspeccions a les fleques amb degustació: “Amenacen bars i restaurants”
Denuncia l’intrusisme d’aquests establiments i assenyala que les infraccions més freqüents són la venda de begudes alcohòliques i l’excés d’espai destinat a la degustació

“No poden anunciar menús, dinars ni sopars”

En resposta a la denúncia que molts d’aquests forns amb degustació ofereixen alcohol i menús, Villanueva va referir-se a l’article de la normativa que permet a aquests establiments “oferir cerveses perquè és alcohol de poca graduació”. En canvi, el que no està permès en cap cas és anunciar menús, dinars i sopars: “Només ho poden fer els que estan en la categoria C3, que correspon als restaurants”. Sí que poden vendre cuinats i precuinats “sempre que utilitzin com a base principal els aliments autoritzats, com ara derivats del pa”.

“Moltes denúncies s’han arxivat per caducitat”

A tot plegat, la regidora Joana Ortega va respondre: “Les normes estan per complir-se. Moltes denúncies s’han arxivat per caducitat i altres i tot i haver-hi un incompliment per les inspeccions que confirmen aquest incompliment no s’ha fet res”. Una apreciació compartida pel Gremi de Restauració de Barcelona que, en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, va denunciar que en el 85 % dels casos les inspeccions municipals confirmen que l’establiment incompleix la normativa.

També al ‘bàsics’ el Gremi de Flequers de Barcelona va proposar que per acabar amb la competència deslleial entre forns de pa amb espai de degustació i bars i restaurants els establiments pengin el “tipus de llicència a la porta, així tothom sabrà on està entrant”. Segons Jaume Bertran, president del Gremi de Flequers de Barcelona és una mesura “suau” que, si s’estén a tota la ciutat, servirà perquè el consumidor pugui saber què pot oferir l’establiment i facilitarà la feina d’inspecció.