El Gremi de Flequers de Barcelona ha fet públic un escrit en què respon al que qualifiquen com a “atacs generalitzats i poc fonamentats” del Gremi de Restauració cap als forns amb espai de degustació. Defensen la seva legalitat i recorden que es tracta d’un model que està regulat des de fa 30 anys i en què es permet que un 40 % de l’activitat sigui el servei de begudes sense alcohol i solubles amb els productes que s’hi elaboren.

A més, apunten directament al director general dels restauradors, Roger Pallarols, i posen sobre la taula que l’any 2011, des del càrrec de regidor de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, va reduir l’espai destinat a aquest tipus de comerç a 20 m², un espai menor que a la resta de Catalunya, on el límit màxim és de 30 m².

Forn amb degustació o bars que venen pa?

El Gremi de Flequers assegura que els locals o cadenes que critiquen els restauradors són, en realitat, espais amb llicència d’activitat de restauració. És a dir, són bars o restaurants amb aparença de forn i que, precisament, venen pa sense tenir-ne llicència. Per tant, consideren que fan competència deslleial als forns amb degustació tradicionals. Els flequers afirmen que fa temps que denuncien aquestes pràctiques, “sense que l’Ajuntament de Barcelona actuï al respecte”. En aquests casos, a més, critiquen que en tenir aparença de forn de pa no apliquen el conveni col·lectiu de restauració als seus treballadors.

Es defensen de les crítiques del Gremi de Restauració

Els flequers consideren que la raó de l’atac dels restauradors és la competència creixent amb l’aparició de més bars i restaurants a la ciutat. Asseguren, a més, que tot i tenir “menys visibilitat i glamur”, el gremi actuarà “per defensar-se dels atacs” d’un sector que creuen que “pretén solucionar els seus problemes aniquilant un tipus de comerç tradicional de proximitat” que té més de 30 anys.

Fan referència a crítiques com les que el director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, va expressar al programa ‘bàsics’, de betevé, en què va denunciar que el 85 % d’inspeccions municipals a fleques amb degustació detecten incompliments i va reclamar més inspeccions a aquest tipus de locals, que, segons Pallarols, suposen una “amenaça directa a bars i restaurants i acaben enfonsant l’ofici de flequer”.