Foment del Treball i 35 entitats comercials de tot Catalunya s’han reunit d’urgència aquest diumenge al matí, després dels aldarulls durant la cinquena nit de protestes en suport de Pablo Hasél. En una compareixença conjunta han demanat responsabilitat política pels fets i han exigit “coratge polític” per frenar els disturbis.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha denunciat la poca contundència per part d’alguns responsables públics a l’hora de denunciar els aldarulls i creu que “alguns amaguen la mà, mentre altres llancen les pedres”. Afirma que ja s’han creuat totes les línies vermelles i que el sector (molt afectat per les restriccions sanitàries), ha dit “prou”.

El president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans (un dels carrers de la ciutat més afectats pels saquejos als comerços), s’ha referit explícitament a l’actitud de l’alcaldessa, Ada Colau, davant dels aldarulls. Ha lamentat que no s’hi referís fins aquest divendres, a través d’una piulada, i que hagi mostrat “tard” el seu suport al teixit comercial. Sans creu que “el d’ahir va ser un dia trist per a Barcelona i Catalunya” i que ara mateix la ciutat és una de les capitals europees de la “guerrilla urbana”.

Més de 750.000 euros en danys a comerços

Sobre el cost dels aldarulls, les entitats comercials els han quantificat en més de 750.000 euros. Afirmen que durant les protestes d’aquest dissabte, hi va ha haver danys en 75 establiments i 12 comerços van ser saquejats. Pel que fa a les pintades a locals, n’han quantificat 300. Les entitats comercials han mostrat agraïment als Mossos d’Esquadra i demanen que el govern els doni “suport amb la màxima contundència”.

Danys a la imatge de Catalunya

El president de Foment del Treball creu que els responsables dels aldarulls són “grups organitzats” que l’única cosa que busquen és “desestabilitzar l’estat del benestar”. I afirma que el que està passant aquests dies “compromet el futur de Catalunya i frena la inversió estrangera”. Per això ha anunciat que aquest diumenge parlarà personalment amb el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper.