La tendència a la baixa que s'havia observat a Catalunya pel que fa a la sinistralitat es va trencar el 2012 com a conseqüència de la reforma laboral. Aquesta és la principal conclusió de l'informe elaborat per Comissions Obreres, que mostra un repunt progressiu dels accidents i les baixes per causes laborals en el període comprès entre 2012 i 2014. Pel sindicat, la precarització de la feina ha comportat més accidents i malalties. LOLY FERNÁNDEZ, responsable de Salut Laboral de CCOO Catalunya "Hi ha més exigències de treball en relació al temps que hi ha per fer la feina. Més flexibilitat horària, més disponibilitat, això significa també en inseguretat pel que fa a les condicions de treball." L'any passat hi va haver més de 218.000 accidents laborals a Catalunya. 77.200 van derivar en baixa mèdica, un 6% més que el 2013. El nombre d'accidents sense baixa es va reduir, segons el sindicat, perquè alguns no es van comunicar a la Seguretat Social, i la quantitat de sinistres que es tenen lloc en el trajecte de casa al lloc de treball va incrementar-se un 7%. L'augment del 14% dels accidents mortals és especialment preocupant, ja que per Comissions Obreres indica una manca de prevenció. Pel que fa al territori, la província de Barcelona és la que ha registrat un major augment dels accidents laborals, amb un creixement del 6%, i també dels sinistres mortals, que repunten un 15%. JOSÉ CACHINERO, secretari d'Acció Sindical de CCOO Catalunya "Por qué más en Barcelona? Porque el volumen de actividad económica en el área metropolitana es importantísimo." Un altre efecte de la reforma laboral, segons el sindicat, es detecta en la salut dels treballadors temporals. Mentre que els empleats indefinits van patir un 2% més d'accidents, en el cas dels temporals la xifra s'enfila fins al 19%. Les malalties més comunes, amb una incidència superior al 83%, són les musculoesquelètiques i les relacionades amb l'ansietat i la salut mental.

Per José Cachinero, secretari d’Acció Sindical i Política Sectorial, l’estudi els ha permès veure “clarament” com en els sectors més precaritzats i amb més contractació temporal “l’increment dels accidents és molt més gran”. Així, del total de 218.421 accidents de treball que es van produir a Catalunya l’any 2014, 77.298 van causar baixa mèdica, un 6,22% més que el 2013. També han augmentat significativamet, un 7%, els accidents “in itinere”, és a dir, els que es produeixen durant el trajecte de casa al lloc de treball. Comissions Obreres, que ha presentat aquest estudi coincidint amb la celebració demà del Dia Internacional de la Salut Laboral, atribueix el repunt dels accidents i les baixes laborals a la precarització del mercat laboral fruit de la reforma instaurada pel Govern espanyol el 2012. Prova d’això, segons CCOO, són les diferències detectades en la salut dels treballadors temporals. Mentre que els empleats indefinits van patir un 2% més d’accidents, entre els temporals aquesta xifra va pujar fins al 19%.

CCOO també considera preocupant l’increment dels accidents mortals. L’any passat es van produir 57 accidents mortals, set més que el 2013, el que representa un increment del 14%. De fet, les xifres d’accidents mortals s’han incrementat a totes les províncies excepte a Lleida, on han disminuït.

Barcelona, on més creixen els accidents i les víctimes

Segons l’estudi, la província de Barcelona és la que ha registrat un major augment dels accidents laborals, amb un increment del 6%. També és on més creixen els sinistres mortals, que repunten un 15%. Pel que fa a les malalties, les més comunes, amb una incidència superior al 83%, són les musculoesquelètiques i les relacionades amb l’ansietat i la salut mental.