Amuntegats al magatzem, els exemplars que ahir no es van vendre al carrer esperen ara una segona oportunitat als prestatges. Aquest taulell de caixes addicionals muntades per a l'ocasió és un altre testimoni de la jornada maratoniana. ALEJANDRO LÓPEZ, director d'Alibri "És una feinada perquè la mateixa gent està recollint això, és la gent que vam estar ahir des de les sis de la matinada fins a les 10 de la nit treballant." Però l'esforç ha valgut la pena. Sense tancar xifres definitives, els llibreters confirmen el bon ritme de les vendes. Per arrodonir-les, alguns encara faran descomptes d'entre el cinc i el 10 per cent que ajudaran a liquidar les restes d'ahir. PEP BERNADES, responsable de la Llibreria Altaïr "Queda la feina interior de gestionar tota la moguda del dia abans: fer comandes, fer retorns, fer paquets, endreçar magatzem... Però són feines prou joioses perquè dies d'aquests són macos." També els floristes han dedicat el dia a endreçar. De moment, només la decoració. Perquè l'endemà de Sant Jordi encara hi ha molts que intenten solucionar l'oblit d'ahir. JORDI FERRAN, propietari de Ferran Florista "Hi ha gent que et diuen "com si fos de Sant Jordi". Si ha de ser "com si fos de Sant Jordi", és que ens hem despistat em sembla a mi." De les roses que es van fer malbé també es treu profit, per exemple pètals per a casaments. En floristeries com aquesta, això és tot el que ha quedat de Sant Jordi, una jornada de xifres astronòmiques. ROSA OTERO, propietària de Au Nom de la Rose "Aproximadamente habremos vendido unas 10.000 rosas. De hecho, tuvimos que hacer un pedido durante el día para reponer porque si no nos hubiéramos quedado un poquito cortos." Avui ha tocat restaurar aparadors i col·locar gènere nou perquè, per regalar una rosa, qualsevol dia pot ser bo.

A l’establiment Ferran Florista, l’endemà de Sant Jordi han retirat elements decoratius, com les senyeres o les espigues, però han mantingut a la venda les poques roses que no els van comprar ahir. El propietari, Jordi Ferran, assegura que, tot i que la diada ja ha passat, encara ve gent demanant una rosa “com si fos de Sant Jordi”.

Al llarg de la setmana en què la flor es manté encara fresca, també la utilitza, per exemple, per preparar rams, advertint -això sí- als clients que “ja no és fresca del dia”. De les roses que es van fer malbé manipulant-les durant la diada, se n’aprofiten els pètals, que es fan servir per exemple per a casaments i altres celebracions.

També a la floristeria Au Nom de la Rose ha sobrat poc gènere. Rosa Otero, que regenta l’establiment, calcula que en van vendre unes 10.000. De fet, van haver de fer una comanda extraordinària durant el mateix dia de Sant Jordi “perquè, si no, hauríem fet curt”. En aquest cas, en estar especialitzats en roses, a més d’aprofitar els excedents d’ahir, avui ha estat un dia per demanar nou gènere. I sense temps de reorganitzar els aparadors, la rosa ha continuat sent la protagonista de la jornada, però ara per elaborar rams i altres motius florals que preparen habitualment.