La cooperativa de segon grau La Comunal —formada per set cooperatives de treball i una associació— està a punt de complir el primer any al barri de Sants. La creació del projecte ha anat molt lligada a la transformació d’un petit complex industrial de començaments del segle XX situat a la riera d’Escuder, que s’ha obert al barri a partir de la rehabilitació.

La reforma de l’edifici s’ha fet en col·laboració amb la propietat i respectant l’estructura del recinte, construït el 1926 i catalogat com a bé històric cultural per patrimoni, segons explica Eliseu Arrufat, membre de LaCol. Aquesta cooperativa d’arquitectes ha signat diversos projectes al districte com l’edifici de la Borda o l’Ateneu Cooperatiu Barcelona, ubicat a Can Batlló.

Vuit entitats d’economia social

La Comunal està formada per vuit projectes: La Ciutat Invisible, la Directa, l’Aula d’Idiomes, Jamgo, Que Soni, la Deskomunal (de la fusió de Kop de Mà i el Koitton Club) i l’associació Irídia. Ara per ara, hi estan totes instal·lades tot i que algunes, com la Deskomunal, que es dedica a la restauració i la música en directe, té limitada l’activitat a causa de la pandèmia.

L’objectiu: crear xarxa entre les cooperatives

La Comunal sorgeix a partir de la necessitat de les diferents cooperatives d’unir esforços i enfortir els lligams entre si. “Estàvem allotjades en locals comercials que no s’ajustaven a les nostres necessitats, on no teníem sala d’actes o sales de treball“, assegura Elba Mansilla, membre de La Ciutat Invisible. El nou edifici els proporciona aquests espais comuns, a més d’un estalvi ja que els projectes poden compartir serveis com ara la gestoria o la connexió ADSL.

Però, sobretot, l’espai cooperatiu els ofereix l’oportunitat de crear sinergies entre els diferents projectes. Mick Stewart, de l’Aula d’Idiomes, reconeix, per exemple, que han col·laborat “amb La Ciutat Invisible, amb l’editorial de Descontrol, en la presentació de llibres, també en l’edició del llibre ‘Jackson rising’, traduït al català com a ‘Jackson en revolta’.”

Un edifici dedicat a la fabricació de veles i teles

L’espai que ocupa ara La Comunal va ser durant anys un complex industrial dedicat a la fabricació de veles i teles per a vaixells. L’edifici data del 1926 i, segons Arrufat, amb els anys es van fer ampliacions annexes que ara s’han enderrocat per deixar veure l’edifici catalogat i alliberar espais, com ara el pati central, que vol ser “el rovell de l’ou”, diu. “Volem fer activitats que incloguin la ciutadania, donar-nos a conèixer i fer una mica de xarxa”, afegeix.