L'Adriana és una de les afortunades que han rebut un dels 120 pisos nous de protecció oficial que lliura el Patronal Municipal de l'Habitatge. Això després de dos anys d'espera i d'un procés d'execució del projecte que s'ha allargat 12 anys. L'espera ha pagat la pena. ADRIANA TORRADO, propietària "Una bona ubicació, ben distribuïts, lluminosos, agradables, donen ganes d'estar-hi. Contentíssima, molt feliç, molt bona experiència, hem estat molt ben atesos, molt mimats." De moment s'han assignat la meitat dels habitatges, que són d'un, dos o tres dormitoris, ocupen entre 40 i 75 metres quadrats i tenen una quota mensual d'entre 300 i 670 euros. Tot plegat s'articula mitjançant la fórmula del dret a superfície. L'inquilí ocupa el pis durant 75 anys prorrogables a 90 amb unes quotes assequibles i quan s'acaba el període, el pis torna a ser de propietat municipal. JOSEP MARIA MONTANER, regidor d'Habitatge "Atén una franja social que no és d'emergència però que també lògicament necessita habitatge. És una experiència que encara tindrà continuïtat tot i que es reduirà perquè el que farem més serà habitatge de lloguer social en les properes promocions." Aquesta promoció també inclou un projecte pilot que ofereix 30 habitatges per a gent gran del barri amb mancances als pisos que ocupen actualment. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "L'habitatge públic ha de poder donar resposta també a aquests problemes d'accessibilitat vertical als veïns que tenen problemes de mobilitat a la Barceloneta i en aquells barris on tenim edificis antics on no hi ha ascensor." El govern municipal preveu la construcció de més pisos de protecció oficial dirigits a persones grans amb problemes de mobilitat a altres barris de Barcelona.

Una de les propietàries beneficiades, Adriana Torrado, ha explicat que l’espera ha valgut la pena perquè els pisos tenen una “bona ubicació, estan ben distribuïts, són lluminosos i agradables”. Fins al moment se n’han assignat la meitat, uns 60, en dret de superfície, un mètode pel qual els inquilins tenen dret a viure-hi durant 75 anys prorrogables a 90 i, posteriorment, l’habitatge retorna al consistori.

En aquesta promoció n’hi ha 30 que estan destinats a veïns de la Barceloneta que tenen problemes de mobilitat. Es tracta de la prova pilot Canvia’t d’habitatge, impulsat en el mandat anterior, i que ha passat per alguns entrebancs perquè una de les bases exigia que els beneficiaris del programa cedissin el seu pis a la borsa de lloguer municipal.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha informat que van rebre 62 peticions de veïns -alguns llogaters i d’altres propietaris- i ha assenyalat que actualment “el programa està en marxa i estem intentant trobar solucions per aquells veïns que tenen un propietari que no accedeix a cedir el pis originari a l’Ajuntament”.

Segons Pin,”l’habitatge públic ha de poder donar resposta també a aquests problemes d’accessibilitat vertical” i, per això, ha remarcat que per a “la resta de veïns que no poden accedir -a aquest programa pilot- hem de buscar un allotjament amb accessibilitat, amb ascensor”.