Més de 60 experts de referència tant a nivell local com europeu comparteixen les seves experiències en economia col·laborativa. Aquest dissabte han participat en una “datathon” centrada a elaborar un ecosistema d’economia col·laborativa. Ponents de Wikimedia, Airbnb o Goteo hi han explicat curiositats de cada plataforma.

Però el punt d’unió de totes les xerrades de les jornades “Economies Col·laboratives Procomuns: Polítiques, Tecnologies i Ciutat per a les Persones” és justament el model procomú, basat en la producció de recursos i serveis comuns a través de plataformes digitals de propietat compartida, sovint de caràcter públic. Aquestes plataformes, com la Viquipèdia, es basen en l’obertura de totes les dades a la ciutadania, per compartir cultura i coneixement entre els que la reben i els que la fomenten. Així, els productes es distribueixen amb llicències lliures, passant d’un model privatitzat a la “commonificació”. Els exemples clàssics de producció procomú són el programari lliure i la Vikipèdia, tot i que actualment també s’està expandint cap al sector dels allotjaments amb el “couchsufing” o la maquinària amb els “fablabs”.

Àlvaro Porro, director d’Altres Economies a Barcelona Activa, ha destacat que Catalunya és una regió clau a Europa per al desenvolupament d’aquest model. Només a la ciutat de Barcelona hi ha identificades més de 1.500 iniciatives d’economia col·laborativa, com per exemple Viquipèdia, que va ser la primera en una llengua diferent a l’anglesa i que precisament ahir va arribar ahir al mig milió d’articles.

Després de sentir les presentacions de casos d’èxit d’altres ciutats, en aquestes jornades es planteja un manifest perquè Barcelona aposti per l’economia col·laborativa procomú, que es presentarà com a aportació al Programa d’Actuació Municipal (PAM).