index preus lloguers barcelona 2024
index preus lloguers barcelona 2024

L’índex de preus dels lloguers ha entrat en vigor aquest dissabte després que ahir es publiqués al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). A Barcelona i 139 municipis més de Catalunya ja s’aplica el topall de manera automàtica. Ara bé, el que hauria de ser una notícia celebrada amb bombo i plateret a Catalunya, ha acabat sent rebuda amb recel i sensació agredolça. Si més no, per part de la Generalitat de Catalunya i algunes entitats prohabitatge.

La consellera de Territori, Ester Capella, ja va alertar a finals de febrer que l’índex “no farà abaixar els preus, una advertència que també va llançar el Sindicat de Llogateres. Aquesta entitat, però, s’ha mostrat satisfeta amb la norma aquest divendres, la qual considera “un punt d’inflexió de la salvatjada que hem viscut els últims anys”. Això sí, el sindicat ha apressat el govern a establir un règim sancionador que permeti fer complir l’índex.

Els qui pitjor valoren l’entrada en vigor del topall són els propietaris. Segons la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, l’índex empitjorarà el mercat d’habitatge a la ciutat perquè no resol el desajust entre l’oferta i la demanda.

Els contractes nous no podran superar el preu de l’últim

Amb l’aplicació del topall a les àrees declarades tenses, com Barcelona, el lloguer dels contractes nous no pot superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. A més, en el cas d’un gran tenidor (propietari d’almenys cinc pisos urbans), el lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer independentment del que hagi cobrat fins aleshores.

El 80 % de la població catalana, amb topall al lloguer

El topall del preu del lloguer s’aplicarà en una part del territori on viuen 6,2 milions de persones, és a dir, el 80 % de la població catalana. Entre els 140 municipis en què es regularà el preu hi ha Barcelona i gairebé totes les localitats de l’àrea metropolitana, les quatre capitals de província, una part de les comarques costaneres i també localitats de muntanya com Ripoll, Puigcerdà i Solsona.

L’índex de preus del lloguer, homogeni a tot l’estat

Després d’una reunió d’urgència amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, Capella va lamentar que l’índex sigui homogeni a tot l’estat i determini un rang de preus obert —amb màxim i mínim— per zones censals. Això, diu la Generalitat, farà que els propietaris optin pel topall més alt i els preus no baixin.

En canvi, el govern català defensa que el sistema de càlcul que proposava Catalunya marcava un preu fix en funció de les fiances dipositades a l’Incasòl. Aquest sistema, va insistir la consellera, va fer abaixar els preus del lloguer l’any i mig en què va estar en vigor la llei catalana d’habitatge, abans que la tombés el Tribunal Constitucional.

Comparteix a: