El Sindicat de Llogateres s’ha mostrat satisfet amb el nou índex de preu del lloguer que entrarà en vigor aquest dissabte, però apressa el govern a establir un règim sancionador que permeti fer complir la norma: “La Generalitat ha tingut vuit mesos per preparar un règim sancionador i ara no podem esperar a final d’any per saber la llista de qui és propietari dels nostres pisos“, ha criticat Carme Arcarazo, portaveu de l’entitat que ha demanat que aquesta qüestió quedi resolta abans de les eleccions catalanes del 12 de maig. En aquest sentit ha denunciat que actualment per saber si un propietari és un gran tenidor cal fer una consulta de pagament al registre de la propietat.

Arcarazo, a més, també ha reclamat que hi hagi inspectors en matèria d’habitatge per assegurar-se que la nova normativa es compleix.

Regular el lloguer de temporada: “S’han d’afanyar”

A banda, el sindicat reclama a les administracions que informin degudament a la ciutadania dels canvis que suposa la nova norma: “Tenen el deure d’explicar quins són els drets dels llogaters i les obligacions de les immobiliàries i dels propietaris”. A més, reclamen que se segueixi treballant en la creació d’habitatge públic i que s’afanyin en regular el lloguer de temporada, ja que consideren que si no es fa molts propietaris poden optar per aquesta modalitat i, així, treure habitatges del mercat de lloguer regular. “Han dit que ho faran, però s’han d’afanyar“, ha insistit Arcarazo.

Baixarà el preu del 40 % dels pisos

Tot i això, el sindicat valora molt positivament l’entrada en vigor de l’índex que regularà el preu dels lloguers, ja que considera que “representa un punt d’inflexió de la salvatjada que hem viscut els últims anys”. “A partir d’avui les coses han de començar a canviar”, ha sentenciat, i és que calculen que el nou topall al preu del lloguer afecta el territori on viu el 80 % de la població catalana i permetrà abaixar el preu del 40 % dels pisos de l’àrea metropolitana, ja que segons l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona quatre de cada 10 pisos són propietat d’un gran tenidor.