Hi ha diversos factors que expliquen l’increment del preu dels lloguers dels darrers dos anys. Segons els experts, d’una banda hi ha hagut un creixement de la demanda perquè hi ha més persones que no es poden permetre comprar, o també més joves que, vist el que ha passat amb la crisi, no volen contractar hipoteques. Un fet que se suma a una reducció en l’oferta de pisos de lloguer que, en aquest cas, té diverses causes.

Els experts assenyalen que molts propietaris que tenien el pis llogat perquè durant la crisi no el podien vendre ja han trobat comprador;  afegeixen que la proliferació de pisos turístics fa disminuir el parc d’habitatges permanents, i fan un incís especial en la inseguretat jurídica que, segons el catedràtic d’economia de la UPF, José García-Montalvo, fa tirar enrere petits arrendataris: “La percepció que té el propietari d’una certa desprotecció fa que l’acabi venent a, per exemple, un fons d’inversió”. Plantejament que comparteix el gerent del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, Lorenzo Viñas, que en aquest cas concreta que “això el que fa és espantar el conservador. Són propietaris que tenen 1 o 2 pisos en lloguer fruit del seu estalvi durant tota la seva vida i el que volen és seguretat. Quan els dius posarem un topall, posarem dificultats als desnonaments, el que fa és espantar-los.”
Entre el 2008 i el 2013 els preus del lloguer van caure un 19 %, i malgrat els increments, encara no s’han superat els preus d’abans de la crisi. El que ha passat, això sí, és que s’han girat les tornes i, segons Montalvo, qui té ara el poder no és l’inquilí (com quan els preus baixaven), sinó el propietari. “En aquell període no s’acabaven els contractes. Als dos anys, dèiem que si no se’ns abaixava el lloguer, marxàvem. Ara és el propietari qui té el poder i quan s’acaba el contracte et diu que el pujarà perquè el mercat ha pujat”, explica.

Tampoc no ajuda als llogaters el fet que els contractes ara es puguin revisar cada tres anys, i no cada cinc com abans del juny del 2013, cosa que fa que hi hagi més rotabilitat i, per tant, que canviï el preu més sovint.  Vist tot això, pronostiquen que les quotes del lloguer seguiran pujant encara una mica més, i insisteixen que totes les polítiques que es facin per aturar-ho han d’anar dirigides a fomentar l’oferta. Tot el que espanti o faci tirar enrere els propietaris, diuen, perjudicarà el mercat.