Segons les darreres dades, hi ha gairebé 180.000 companyies censades a la ciutat, un 2,5 % més que el 2016 i gairebé un 5 % més que el 2015. Suposen prop del 30 % de les que hi ha a Catalunya. Segons els experts, la potencialitat de Barcelona per atreure inversions és cada vegada més alta. Asseguren que un cop superada la incertesa inicial per la situació política, les empreses d’àmbit internacional han apostat per instal·lar-se aquí. Marie Laure Fenet, directora d’oficines de Savills Aguirre Newman Barcelona, que gestiona la Torre Glòries, afirma que un cop “les empreses van entendre que no es tractava d’un Brexit com a Anglaterra” el problema “va desaparèixer”.

El 22@ acull bona part de les noves empreses que s’instal·len a la ciutat

La majoria de les noves companyies que aterren a Barcelona opten per instal·lar-se al districte del 22@, una zona en creixement constant. Segons el darrer cens, del 2015, la xifra d’empreses en aquest punt de la ciutat era de 8.823, mentre que l’any 2000, quan va començar l’impuls del districte, era de 3.437 companyies. Es tracta, a més, d’una de les zones de la ciutat amb més oficines disponibles: actualment hi ha un 8 % d’espai disponible, mentre que al centre de la ciutat la xifra és d’1,4 %. La meitat de les empreses del districte són de nova creació i la resta s’han traslladat des d’altres punts de la ciutat. És el cas del despatx d’advocats Cuatrecasas, que fa un any va estrenar edifici a l’avinguda Diagonal, a tocar de la Torre Glòries.

Què busquen les empreses a Barcelona?

El potencial de la ciutat atreu moltes empreses de l’àmbit de les noves tecnologies i del coneixement. Segons Xavier Monzó, president de l’associació 22@NetworkBCN, la clau de l’èxit és que Barcelona s’ha convertit en un “hàbitat perfecte per a les empreses de la nova economia”. Monzó afirma que la ciutat té un “aparador perfecte: el Mobile World Congress”.

Segons dades de l’Ajuntament, a Barcelona hi ha més de 1.200 empreses emergents, amb prop d’11.700 treballadors. Moltes estan situades al 22@. La zona també és seu d’universitats com la UB o la Pompeu Fabra i s’ha convertit en un atractiu més per a les companyies. Segons Phillipe Jiménez, director de Spaces a Barcelona, situar-se en aquest punt de la ciutat, batejat com el districte de la innovació, permet crear un circuit de relacions entre professionals de diversos sectors que difícilment es podria donar en altres zones. Aquesta companyia ofereix des de l’octubre un espai de cotreball per a autònoms i empreses de més de 3.000 metres quadrats.