És el primer mercat majorista de fruites i hortalisses de tot l'estat i està entre els tres primers d'Europa. Abasteix uns 10 milions de persones i proveeix el 74% dels productes de l'hort que es consumeixen a Catalunya. A més, és la infraestructura més gran de Mercabarna i la que genera un major moviment de professionals i mercaderies. Però ja fa 43 anys que el mercat es va traslladar del Born a aquest emplaçament i els set pavellons que l'integren necessiten una remodelació important per adaptar-los a les normatives europees i modernitzar-los. CASIMIR LLORENÇ, president del Gremi de Majoristes de Fruites i "S'han de reforçar l'estructura i la coberta, s'han de posar elements contra incendis, s'ha de millorar l'aïllament per al fred... és un tema d'introduir millores tècniques per aconseguir, que el mercat continuï sent punter, i el producte sigui més ben tractat." Després de quatre anys de negociacions, l'Ajuntament i els majoristes han signat avui un conveni que estableix que els empresaris assumiran el cost íntegre de les obres, de més de 20 milions d'euros. A canvi, l'Administració els allargarà 17 anys més les concessions perquè puguin recuperar la inversió. El mateix acord a què es va arribar per reformar el mercat del Peix. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Ens permet que avui el Mercat Central de Fruites i Hortalisses doni un pas endavant important per ser més competitiu i per aquest objectiu que perseguim que és convertir Mercabarna en un hub alimentari." Els treballs començaran a finals d'any i s'allargaran fins a 2020, perquè puguin conviure amb l'activitat diària del mercat.

Entre les obres més importants destaquen el reforç de l’estructura de mercat perquè s’hi pugui instal·lar una xarxa general de ruixadors contra incendis a cadascun dels set pavellons del recinte i l’actuació sobre la coberta. També es renovarà la xarxa d’aigua potable, es repararan les façanes i es millorarà el clavegueram.

Els primers treballs començaran a finals de 2014 i estaran enllestits el 2020, per tal de compaginar-les amb l’activitat diària del mercat.

El conveni estableix que les empreses majoristes pagaran el cost total de la reforma del mercat, que s’ha pressupostat en 20 milions d’euros. Una inversió que podran recuperar gràcies a la pròrroga de 17 anys de les concessions a què s’ha compromès l’Ajuntament, que es farà efectiva a a partir de la data que finalitzarà el contracte, que és el 2020.

És el mateix acord a què es va arribar el juliol amb el Gremi de Majoristes del Peix, que faran una inversió de nou milions d’euros per modernitzar les instal·lacions.

Les xifres

El Mercat Central de Fruites i Hortalisses ocupa una superfície de 123.714 metres quadrats a Mercabarna, és el primer mercat d’Espanya i està entre els tres primers d’Europa. Hi operen 148 empreses majoristes i 11 cooperatives agrícoles que anualment comercialitza més d’un milió de tones de producte.