El procés comença al port de Barcelona, on arriben vaixells amb gas procendent d'Algèria. Desembarca en estat líquid i a les mateixes instal·lacions es reconverteix en gas una altra vegada. És durant aquest tractament que s'allibera molta quantitat de fred que, de moment, es perd al mar. Amb el conveni signat avui el fred es conduirà fins a Mercabarna a través de CO2 líquid. Hi arribarà en canonades que després el distribuiran per les diferents empreses. LLUÍS ALBERICH, director tècnic de Mercabarna "El que és important d'aquí és que els preus han de ser més competitius i, a més, els costos han de ser més estables en el temps." Aquesta xarxa suposarà una reducció del 30% de la despesa energètica de les empreses del polígon alimentari. En conjunt s'estalviaran 500.000 euros anuals. En l'àmbit mediambiental, farà possible reduir les emissions de CO2 en 13.300 tones anuals. I a més, el projecte permet millorar l'autosuficiència energètica de la ciutat. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans "Aquest és un producte que tenim al port de Barcelona que avui no l'utilitzem de res i que a través d'aquest procés l'utilitzarem per produir fred que en aquest cas servirà per a Mercabarna i esperem que en un futur el més ràpid possible per a altres instal·lacions, altres espais..." SÒNIA RECASENS, presidenta de Mercabarna "Per a nosaltres aquest projecte vol dir empreses més competitives. En definitiva vol dir que ens preservarà llocs de treball." L'operació té per objetiu aprofitar la proximitat del port, gran productora de fred, i Mercabarna, gran consumidora de fred. I per on anirà aquesta canonada de CO" líquid refredat? pel carrer 4 de la Zona Franca. La inversió total del projecte supera els 23 milions d'euros. Una quarta part l'assumirà Mercabarna i la resta, Ecoenergies Barcelona, una empresa de capital publicoprivat en què l'Ajuntament té una participació del 17%. La posada en funcionament d'aquesta xarxa de distribució de fred s'espera per al primer semestre de 2017.

Més enllà dels beneficis econòmics —estalviarà uns 500.000 € anuals— la xarxa de distribució de fred permetrà deixar de fer servir gasos fluorats per refrigerar les cambres de Mercabarna, un gas cada vegada més restringit per les regulacions i que es preveu que s’acabi prohibint. A més, aquest sistema eliminarà el risc de contaminació per legionel·la.

Es preveu que la instal·lació comenci a estar operativa durant el primer semestre de 2017. Fins aleshores, l’empresa Ecoenergies construirà la planta al port i Mercabarna farà la xarxa de distribució a les empreses del complex. Tot, amb un cost de 23 milions d’euros repartit entre les dues entitats.

El procés

El fred que transportarà la xarxa es produeix al port amb l’arribada del gas natural. El gas arriba a la ciutat en estat líquid per facilitar-ne el transport. Una vegada al port, es torna a convertir en gas mitjançant un procés que genera molt de fred residual, que abans es perdia. Amb la nova instal·lació, es recollirà aquest fred i es portarà, mitjançant un sistema de canonades, a les cambres frigorífiques de Mercabarna.