Comerciants i entitats de la ciutat reclamen mesures per frenar la venda a la manta. En una reunió aquesta tarda a l'Ajuntament, el govern municipal els ha avançat les mesures que impulsaran per fer-hi front, però els comerciants no n'han sortit convençuts. Tot i que no han volgut avançar propostes concretes (l'Ajuntament les presentarà demà), han dit que les consideren insuficents. Reclamen més pressió policial. GABRIEL JENÉ, Plataforma dels Afectats pel Top-Manta "Les mesures dissuasives les hem trobat del tot insuficients en algun aspecte ridícules que no tindran cap tipus d'efectivitat sobre aquesta impunitat amb la qual la ciutat està tractant aquest problema. I entenem que l'actuació policial ha de ser contundent i això és el que aquest consistori ara mateix no es està garantint." Conegudes les propostes, doncs, es reafirmen en el que han avançat al matí, en la signatura d'un manifest conjunt impulsat per un centenar d'associacions: hi haurà mobilitzacions. Asseguren que el "top manta" els genera pèrdues d'entre el 15 i el 40 per cent, i que els pren el client turista. Denuncien que en el darrer any el fenomen ha augmentat a causa, diuen, del bonisme del consistori, i que ja són 800 venedors ambulants els que aquests dies s'han instal·lat a la Barceloneta. GABRIEL JENÉ, Plataforma dels Afectats pel Top-Manta "Jo crec que Barcelona ja s'ha convertit en el paradís del 'top manta' i l'efecte crida és molt important i fa que qualsevol operador d'aquests productes falsificats acabi prenent com a destí Barcelona per la seva permissivitat." L'Associació de Veïns de la Barceloneta denuncia, a més, que els genera problemes de mobilitat al barri.

Un centenar d’associacions de comerciants i entitats han presentat un manifest d’afectats pel “top manta” en què reclamen una actuació immediata al consistori i anuncien mobilitzacions. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, els ha avançat en una reunió el pla que té previst l’Ajuntament per tractar el fenomen però els comerciants consideren “absolutament insuficients” les mesures.

La postura dels signants del manifest no han variat després de reunir-se, aquest dimecres a la tarda, amb el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament. Gerardo Pisarello els ha avançat les mesures previstes pel Govern per combatre la venda a la manta que anunciarà aquest dijous en una roda de premsa. Els comerciants les han trobat “absolutament insuficients” i “en algun aspecte ridícules”. Segons Gabriel Jané, president de Barcelona Oberta, les mesures dissuasives que els han plantejat “no tindran cap mena d’efecte sobre la impunitat amb què la ciutat està tractant aquest problema”.

Les associacions de comerciants reclamen una “actuació policial contundent“, lamenten que el consistori no els la garanteixi i que els demani comprensió, perquè es tracta d’un problema social. Les entitats consideren però que la situació “tampoc no s’està abordant bé des d’aquesta perspectiva” i que ara ja és insostenible.

Futures mobilitzacions

La Plataforma d’Afectats pel Top-Manta ja ha anunciat que el proper pas seran mobilitzacions de protesta per denunciar que la presència dels venedors a la manta ha convertit el passeig de Joan de Borbó  en “un ‘shopping center’ per a turistes”. Segons l’Associació per a la Defensa de la Marca (ANDEMA), la venda ambulant provoca pèrdues de 5.600 milions d’euros a escala estatal.