“Entenem que el districte encara té recorregut per créixer perquè no estem col·lapsats i hi ha espai per definir”, assegura el president de 22@Network, Ramon Salabert, per  qui el problema no és l’oferta i la demanda sinó el disseny. “Aquest districte va ser producte d’un disseny molt ben pensat i que es va executar conforme una planificació pensada”, explica, i “des de l’associació volem contribuir a aquesta planificació”.

D’aquesta manera, volen incidir en una de les seves principals preocupacions: l’encariment del preu del sòl per al lloguer d’oficines. Segons els darrers informes, el preu del metre quadrat se situa, al 22@, al voltant de 18 euros, quan el preu que un emprenedor podria assumir estaria entre els 10 i els 12 euros. L’associació d’empresaris considera que és possible adequar-se a aquests preus si es posen més espai en circulació.

L’objectiu del 22@Network és dissenyar un pla estratègic a 10 anys vista que reculli el punt de vista i les demandes del sector tecnològic i d’innovació i contribueixi a la tasca de planificació que ja ha començat a fer l’Ajuntament. En aquest sentit, Salabert assegura que “és una visió des de la iniciativa privada” i que, per tant, no se superposa amb la feina del govern municipal.

Mantenir el model

El districte del 22@ va néixer el 2004 i en aquest temps ha acollit unes 8.300 empreses que conviuen amb els residents i amb els serveis ubicats al districte. Per a l’associació d’empresaris, el fet que treballadors de moltes d’aquestes empreses s’hagin convertit en veïns del barri i que empreses de renom com el bufet d’advocats Cuatrecasas o la immobiliària Colonial hagin decidit instal·lar-s’hi, confirmen que la planificació que es va ser ha estat un èxit.

Precisament, mantenir i extrapolar aquest model a la zona nord del districte, encara pendent de definir i urbanitzar, serà un dels reptes de la junta del 22@Network, que s’acaba de renovar parcialment. Els altres passen per fer créixer la pròpia entitat, formada actualment per 105 empreses, i per liderar la tasca pedagògica i de formació necessària perquè empreses i societat en general s’adaptin als nous reptes que implicarà tota la transformació digital.