L’accident del Costa Concordia va suposar per al port de Barcelona perdre 3.000 viatgers setmanals fins a l’abril. El creuer italià feia una escala a la setmana a la ciutat. Quan es va substituir per un altre buc, això tampoc no va ajudar a recuperar creueristes, perquè el va remplaçar un vaixell més petit. A aquesta circumstància, cal afegir-hi també la fallida de Happy Cruises, que ha causat la supressió d’algunes rutes. Per al Port, aquests són els motius de la pèrdua del 8% de creueristes amb què tancarà l’any. Una frenada al palmarès de rècords que Barcelona havia assolit en l’última dècada.

Obviant l’inici de la crisi econòmica, la línia de creixement semblava imparable. Però els 2,6 milions de creueristes rebuts el 2011 han estat difícils de mantenir, segons l’Autoritat Portuària. Les xifres es preveu que baixin fins als 2,3 milions en acabar l’any.

Malgrat la reducció de passatgers entre el gener i l’agost, setembre ha estat el millor mes de 2012 i la previsió és mantenir la línia positiva i remuntar l’any que ve. Per aconseguir-ho, el ganxo turístic de la ciutat hi juga un paper important.