El nou impost, que va dels 45 cèntims als 2,25 euros, el cobraran els establiments turístics de tot Catalunya. A Barcelona la taxa és més elevada i l’Ajuntament es quedarà amb un terç de la recaptació total. De moment, els turistes estrangers l’accepten, en general, amb naturalitat. De fet, la majoria de turistes consultats no sabien que l’havien d’abonar, però molts l’han considerat un mal menor. No ho veuen igual els hotelers, que consideren que s’ofega el sector. Alguns empresaris estaven aquest dijous bastant confusos sobre què és el que havien de cobrar. Parlen de “disbauxa” perquè asseguren que s’han fet diversos canvis en l’import de les tarifes en les últimes tres setmanes.

En els hotels de cinc estrelles, gran luxe i creuers, els turistes han de pagar 2,25 euros. En els de quatre estrelles han de pagar 1,10 euros en el cas dels hotels de Barcelona i 20 cèntims menys si són d’altres llocs de Catalunya. La resta d’establiments, com els hostals, els apartaments turístics i els càmpings, cobren 65 cèntims a la ciutat i 45 cèntims a la resta. Se salvaran de pagar aquesta taxa els visitants menors de 16 anys i les persones que contractin programes de l’Imserso.

Gomà diu que la taxa “neix coixa”

En un comunicat, el president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha assegurat que la taxa turística “neix coixa” i lamenta que l’Ajuntament s’hagi plegat, segons ell, a les exigències del lobby turístic. Gomà també critica que l’alcalde Xavier Trias només hagi aconseguit per Barcelona un 34% de la recaptació del Govern, ja que ho considera “insuficient”.