L'atur ha encadenat 5 mesos consecutius caiguda el mes de juny. A Catalunya, el nombre de desocupats s'ha reduït en gairebé 21.000 persones, un 4% menys que al maig, i hi ha mig milió de parats. Al conjunt de l'estat ha baixat en 94.700 persones, i la xifra de desocupats supera els 4 milions 100mil ciutadans. Tot i això, és l'índex global d'atur més baix des de l'agost de 2011. Catalunya és la comunitat autònoma on més s'ha reduït la taxa de tot l'estat. FELIP PUIG, conseller d'Empresa o Ocupació: "Un 80% de nous afiliats a la Seguretat Social de Catalunya prové de Catalunya, que està liderant la recuperació de l'economia espanyola." La dada era previsible, perquè en tots els mesos de juny des de l'inici de la sèrie històrica, fa 20 anys, ha baixat l'atur. El sector serveis, principalment el turisme, és l'àmbit on s'han generat més llocs de treball. Feines de temporada que acostumen a traduir-se en contractes que es rescindiran quan acabi l'estiu. CRISTINA FACIABEN, secretària de Socioeconomia de CCOO: "El 99,5% dels contractes que s'han registrat al juny a Catalunya són temporals, hi ha 165 contractes indefinits més que l'any passat, per tant estem basant aquesta millora del mercat de treball en una absoluta precarietat." L'atur també es redueix en el sector de la construcció, probablement com a conseqüència de les obres d'estiu i els treballs que es van engegar en l'etapa electoral. Segons alguns economistes consultats, la tendència a la recuperació basada en el turisme i el totxo és preocupant, perquè indica que l'economia torna a créixer basant-se en sectors poc sòlids, que continuen notant els efectes de la crisi.

Amb 90.624 persones a les llistes de l’atur, Barcelona registra la millor dada des de juliol de 2009, quan n’eren 90.563. Si ho comparem amb xifres més pròximes, el juny ha tancat amb 2.993 aturats menys, que representen un descens del 3,2%. La caiguda és del -10,2% si prenem de referència les xifres del juny de 2014. Així, la ciutat ja acumula 26 mesos consecutius de descens interanual.

Les 383.563 persones registrades a l’atur a la província de Barcelona també suposen la dada més baixa des de juliol de 2009. A més, el -3,35% de variació mensual mostra que aquest maig s’ha produït la baixada més pronunciada en un mes des de l’inici de la crisi, una situació que es produeix també amb la variació interanual. Dels 13.284 aturats menys a la província en són protagonistes els que fan referència al sector dels serveis, amb 9.268 persones a l’atur menys.

En total, els 20.952 aturats catalans menys representen un descens del 3,94% mensual i 10.39% interanual i situen la xifra en 510.947 persones. A Espanya l’atur ha disminuït al maig en 94.727 persones, un -2,25% de variació respecte a l’abril i un -7,40% respecte al mateix període de l’any passat.

La dada era previsible, perquè en tots els mesos de juny des de l’inici de la sèrie històrica, fa 20 anys, ha baixat l’atur. El sector serveis, principalment el turisme, és l’àmbit en què s’han generat més llocs de treball. Feines de temporada que acostumen a traduir-se en contractes que es rescindiran quan acabi l’estiu. L’atur també es redueix en el sector de la construcció, probablement com a conseqüència de les obres d’estiu i els treballs que es van engegar en l’etapa electoral. Segons alguns economistes consultats, la tendència a la recuperació basada en el turisme i el totxo és preocupant, perquè indica que l’economia torna a créixer basant-se en sectors poc sòlids, que continuen notant els efectes de la crisi.