Collboni assegura que no es vol marcar “calendaris ni fites” perquè aquesta és una qüestió que no només depèn del govern. Diu que farà servir les conclusions del llibre blanc per treballar i que cal que fer una reforma integral de la normativa que sigui “senzilla i flexible”.

La comissió d’experts creada pel mateix Gremi de Restauració l’octubre del 2015 considera que aquests últims mesos “s’han retirat milers de cadires” de les terrasses sense que l’accessibilitat “n’hagi sortit beneficiada”. Els experts consultats, entre els quals hi ha el dissenyador Javier Mariscal, Pilar Rahola o l’economista Gonzalo Bernardos, denuncien que l’anomenat “règim de distàncies” està regulat en extrem i que la norma s’hauria d’adaptar a les circumstàncies de cada terrassa. El president del Gremi, Pere Chías, explica que fins i tot han encarregat una estudi a l’Observatori de la Discapacitat Física per assegurar-se que no perjudicaven l’accessibilitat.

L’altre punt en què els experts també han arribat a un consens ampli és respecte als horaris. Recomanen mantenir l’horari actual (fins a la mitjanit els dies feiners i fins a la una els divendres i vigílies de festius) i que sigui únic per a tota la ciutat. Des del Gremi de Restauració demanen ara als grups municipals que facin seves aquestes propostes i que també siguin capaços d’arribar a consensos sobre la revisió de l’ordenança per poder tramitar-la abans de l’estiu.

Les terrasses són dels barcelonins

El Llibre blanc de les terrasses també desmenteix a través d’un estudi que els turistes siguin els principals usuaris de les terrasses de la ciutat. Al contrari: un 83 % dels usuaris són barcelonins, mentre que els turistes només en representen el 14,4 %. Ciutat Vella (amb un 37,5 %) i l’Eixample (amb un 12 %) són els districtes amb un percentatge més alt de turistes. Sense aquests dos districtes, la xifra cau fins al 2,3 %