JOSÉ GARCÍA MONTALVO, catedràdic d'Economia i Empresa de la UPF: "A pesar de que los precios públicos puedan parecer altos comparativamente, luego en el caso de Catalunya, no tiene ningún efecto ni sobre la tasa de abandono ni sobre la tasa de acceso. Los que pagan esos precios públicos son familias con alto nivel adquisitivo y, por lo tanto, meramente se está haciendo una labor de redistribución." "En todos los ránquings las universidades catalanas salen de las primeras, de los ránquings españoles por distintas titulaciones salimos estratosféricamente... Yo creo que la educación que se da aquí es mejor; por lo tanto, que cueste un poco más tampoco me preocupa."

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha presentat un estudi sobre la política de preus públics i l’eficàcia del sistema de beques. Segons les conclusions, l’increment del preu de les carreres “no ha tingut efectes col·laterals negatius”, ni pel que fa a noves matriculacions ni a abandonaments, sinó que “els que paguen aquests preus són les famílies amb alt nivell adquisitiu”.

El catedràtic d’Economia i Empresa de la UPF (i encarregat de fer l’estudi), José García Montalvo, ha assegurat en la presentació de “Política de precios públicos y eficacia del sistema de becas universitarias en Catalunya” que “malgrat els preus poden semblar alts, no té cap efecte sobre la taxa d’abandonaments”. García Montalvo també afirma que l’índex de noves matriculacions tampoc no s’ha vist alterat.

Pel que fa a la comparativa de preus amb la resta de comunitats autònomes —que situa les carreres catalanes com a les més cares—, el catedràtic ho ha atrubuït a la qualitat dels estudis: “A tots els rànquings les universitats catalanes són de les primeres. Per tant, que l’educació costi més no em preocupa”, ha dit. Durant la presentació, García Montalvo també ha sentenciat que a l’Estat no es podria aplicar un sistema universitari gratuït perquè “és un país que recapta pocs impostos i que és poc redistributiu”, a diferència de països nòrdics.