Colom ha explicat que l’Ajuntament està estudiant noves fórmules fiscals per gravar el turisme més enllà de la taxa turística que gestiona la Generalitat. Una de les opcions és l’IBI específic per als pisos turístics, però per poder-lo aplicar cal un canvi a la Llei d’hisendes locals. El consistori planteja també una nova taxa per als autocars turístics que aparquin a les Fonts de Montjuïc, que ja es va voler incloure a les ordenances fiscals del 2017 però no va prosperar per falta d’acord.

Sobre la taxa turística, el tinent d’alcalde Jaume Collboni ha assegurat que en la negociació parlamentària del pressupost del 2017, el govern català hauria acceptat destinar als ajuntaments el 50 % del que la Generalitat recapta amb aquest impost (ara Barcelona en rep el 33 %). “L’avenç fins al 50 % es una bona notícia, però necessitem arribar fins al 100 %”, ha insistit.

Mesures per protegir les zones més saturades

En el marc del Pla estratègic de turisme, l’Ajuntament ha arrencat ja dues proves pilot a la Barceloneta i a la Sagrada Família per prendre mesures que contribueixin a “reduir l’impacte” del turisme. Colom no ha concretat les accions, que es volen discutir amb operadors i entitats veïnals de cada zona, però ha assenyalat que poden ser actuacions sobre mobilitat o el flux de turistes. La intenció és aplicar-les ja aquest estiu.