Es calcula que a Barcelona més de 34.000 persones treballen netejant cases i tenint cura d’altres persones, i que una gran part, el 31 %, ho fan en situació irregular, és a dir, sense un contracte laboral. La gran majoria d’aquests treballadors de la llar són dones i per a elles l’Ajuntament ha habilitat punts mòbils d’informació perquè coneguin quins són els seus drets laborals. Aquests punts estaran ubicats als districtes de les Corts i Sarrià – Sant Gervasi, al costat d’on habitualment treballen, per facilitar-los que no s’hagin de desplaçar per rebre aquesta informació.
Dins del sector de les treballadores de la llar, un dels més vulnerables és el de les internes, és a dir, les persones que s’allotgen a la mateixa casa on treballen. En molts d’aquests casos no se’ls respecten les sortides setmanals (un mínim de dues hores al dia per als àpats principals), ni tampoc el descans setmanal de 36 hores consecutives.
En cas de voler més informació, aquestes treballadores també podran rebre assessorament amb advocades laboralistes als punts de defensa dels drets laborals que hi ha ubicats a Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.
Una guia per fomentar la contractació justa
En paral·lel, l’Ajuntament també ha editat una guia adreçada a les persones que contracten aquests serveis de la llar perquè ho facin dins de la legalitat, i afavorir així una contractació justa i digna. La guia inclou la normativa que s’aplica actualment, i els passos a seguir per contractar personal dedicat a la llar i a les cures.
“Treballar sense contracte és normal”
L’Arelis Guaramato, coordinadora de l’Associació de Dones Migrants a Catalunya, i la Nancy Torres, que és treballadora de la llar, han explicat la situació de moltes d’aquestes treballadores al programa ‘bàsics’. La Nancy Torres va treballar 14 anys sense contracte i, quan el va demanar, la van fer fora. Guaramato denuncia que les condicions en què treballen afecten la salut mental d’aquestes treballadores, amb casos d’estrès i ansietat.