Just després del consumisme ferotge del Black Friday i el Cyber Monday, el 27 de novembre se celebra el Giving Tuesday. Es tracta d’una jornada, també importada dels Estats Units, que pretén incentivar i multiplicar les bones accions a través de donacions de tot tipus, ja sigui d’aliments, diners, temps o objectes de segona mà, entre d’altres.

Migra Studium i la UIC se sumen al Giving Tuesday

A Barcelona, com a altres racons del món, diverses institucions i entitats han decidit sumar-se al Giving Tuesday i demanar ajudar per als seus projectes. És el cas de la Fundació Migra Studium, que treballa amb nouvinguts al barri Gòtic. Necessiten fons per ampliar l’activitat i oferir sortides culturals i de lleure a grans i petits, més enllà de les classes d’idiomes que es fan al centre.

La Universitat Internacional de Catalunya (UIC) també participa a la iniciativa solidària. En aquest cas, fa una crida a recaptar fons per mantenir les beques d’inclusió social que permeten a joves sense recursos accedir als graus universitaris. Qui ho vulgui, pot col·laborar amb ambdues iniciatives ─i un centenar més a tot Catalunya─ a través del web www.givingtuesday.cat.

El Giving Tuesday ofereix més de 100 projectes a Catalunya

El 2015 diverses ONG i fundacions es van organitzar a l’estat per recollir aquesta tradició i promoure la solidaritat i la cooperació. Just l’any passat es van presentar més de 300 projectes socials i es va arribar a recaptar 601.202 €, una xifra rècord.

En aquesta edició a Catalunya s’han registrat 109 projectes a la plataforma, que estan relacionats amb diferents causes socials. La que disposa de més projectes registrats al web són les d‘infància i joventut, amb un total de 34. En segon lloc hi ha iniciatives per col·laborar en la salut i l’exclusió social, amb 32 projectes.

La plataforma també reuneix causes de cooperació en matèria d’educació i cultura, amb un total de 20 projectes inscrits. Els qui vulguin col·laborar-hi també tenen la possibilitat de fer-ho en altres àmbits: dones vulnerables, cooperació internacional, animals, esports, recerca i medi ambient, entre d’altres.

Algunes de les organitzacions que hi col·laboren són Acció contra la Fam, ACNUR, l’ONCE, la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, Metges sense Fronteres i Creu Roja. Els promotors de la iniciativa a Catalunya han demanat als qui van comprar pel Black Friday que siguin solidaris: “Volem que cada persona que gasti una mica de diners en les compres en Black Friday pensi en aquelles que no tenen aquesta sort i es decideixi a col·laborar donant el seu temps o una mica dels seus diners”.