Cali Ocupació és un projecte d’inserció sociolaboral dirigit a un grup de dones d’ètnia gitana, amb l’objectiu d’incrementar les seves capacitats per trobar una feina en el sector del comerç i l’atenció al client.

La iniciativa neix de la col·laboració entre Barcelona Activa i la Fundació Secretariado Gitano. A les diferents sessions es treballa per formar i millorar les competències per a l’ocupació d’un col·lectiu considerat doblement vulnerable i amb més dificultats per trobar feina. Es fa en un moment en què les joves gitanes volen accedir al mercat laboral, com explica Amparo Cesaro, de la Fundació Secretariado Gitano: “En els darrers anys hi ha més demanda, tant de recerca de feina per part de les dones gitanes com també de dones que volen formar-se per tenir un futur laboral millor”.

L’objectiu: treballar de cara al públic

Cali Ocupació orienta les dones gitanes en el sector del comerç. Les participants aprenen les competències bàsiques i transversals en unes sessions que tenen lloc a Nou Barris Activa, els nous locals de Barcelona Activa al districte. Les joves es formen en l’àmbit de l’atenció al client, i també se les orienta per conèixer les tècniques i estratègies de recerca de feina. El programa, d’una durada de 80 h, té una part grupal a les sessions formatives, però també una altra de caire individual, que inclou el seguiment personalitzat de cada dona durant tot el procés. En aquest seguiment se les orienta per a la recerca d’una feina i se les prepara per fer front a una entrevista laboral.

Una porta d’entrada a Barcelona Activa

Una altre dels vessants del projecte és apropar el col·lectiu a la resta de serveis, activitats i equipaments municipals adreçats a la recerca de feina i millora de les competències laborals. Uns serveis que estan a l’abast de tothom però que moltes persones desconeixen. “Volem fer accions als nostres equipaments perquè vegin com són i que vegin la resta de serveis que tenim; poden gaudir des de sessions informatives generals fins a altres tipus de formacions, mòduls concrets de recerca de feina o de competències personals”, explica Carme Turull, responsables de Programes Transversal d’Ocupació de Barcelona Activa.