S'han hagut d'esperar fins al darrer moment, però finalment han aconseguit remuntar. El balanç del primer tram de la campanya nadalenca ha superat ja les previsions de vendes i alguns comerciants confien que encara anirà millor. De moment, les xifres s'acosten a les de l'any passat. BERNAT FÀBREGUES, responsable de Happy Books i la Formiga d'or "Estem recuperant vendes al final, jo crec que acabarem la campanya de Nadal igual, o fins i tot una mica millor que l'any passat." La tendència és a comprar tard i de manera molt més racional. La compra impulsiva ha quedat completament arraconada. La prioritat ara són productes útils i fins i tot coses de primera necessitat com per exemple les ulleres graduades. I quan es tracta de capricis, es busquen amb preus més ajustats. RICARD OLLER, president de l'Associació de comerciants de Portal de l'Àngel "S'estan comprant procuctes molt, molt molt habituals, no gens diferents als que la gent compra en altres èpoques de l'any." TERESA VILLAROYA "Coses pràctiques, que vagin bé per tots i que en qualsevol moment les puguis aprofitar." JOSEP LLUÍS MARTÍNEZ "Avui és festiu i l'aprofitem però normalment ho fem amb una miqueta de previsió." La despesa és enguany més reduïda que mai i per això hi ha qui busca alternatives. Alguns l'han trobat als mercats de segona mà on es pot comprar des de roba fins a joguines o productes d'artesania. ORIOL PERTAGÀS "Pots trobar coses molt autèntiques, fetes a mà, que surten del model comercial nadalenc." ESPERANZA BENAVENTE "La idea és fer-ho barat perquè a la gent no ens costi ni adquirir-ho ni, després, desprendre-se'n." RAMON PEREIRA "En el meu cas estic a l'atur i és una manera de guanyar uns diners que em van bé." Flaedonia se celebra un cop al mes durant tot l'any però per Nadal se n'han programat dues edicions. La propera serà el 5 de gener a la plaça de Salvador Seguí.

Seguint la tònica de les darreres dues setmanes, aquest diumenge jornada d’intensa activitat comercial a Barcelona. En la vigília de l’inici de les festes nadalenques, l’oferta comercial de les botigues i centres comercials s’ha ampliat amb la dels mercats municipals, que han obert, i les de diverses fires i petits mercats de carrer. Tant botiguers com paradistes han confirmat les previsions d’una campanya fluixa, amb pressupostos més ajustats i unes compres més austeres i racionals. Tanmateix, mentre que els darrers festius oberts els eixos comercials s’omplien de visitants que majoritàriament no compraven, aquests darrers dies abans de Nadal els consumidors estan adquirint ja tot allò que necessiten per regalar o passar les festes.

Mercats oberts

A banda de les compres nadalenques, avui era l’oportunitat per als qui han preferit esperar-se a última hora per comprar aliments frescos per als àpats de Nadal. Els mercats municipals de la Boqueria, Concepció, la Marina, Sagrada Família i Encants de Sant Antoni han estat oberts tot el dia de manera excepcional. Durant totes les festes, diversos mercats amplien els horaris comercials.

Fires per a tots els gustos

Avui s’ha acabat la Fira de Santa Llúcia a l’avinguda de la Catedral i també la de la Sagrada Família. Els paradistes de les dues fires coincideixen a destacar que les vendes de figures per al pessebre i tota mena d’objectes decoratius han estat menors que els darrers anys.

També ha acabat als Jardinets de Gràcia la primera edició de la Fira Solidària de Nadal d’Economia Social, en què més d’una vintena d’entitats que treballen amb col·lectius de persones discapacitades o en risc d’exclusió social venien artesania i productes d’elaboració pròpia.

Al carrer de la Lleialtat, al cor del Raval, s’ha celebrat l’edició nadalenca del mercat Fleadonia, on es poden trobar articles de segona mà i vintage. La jornada ha estat animada amb espectacles i activitats per a tota la família.

Finalment, la Gran Via continua acollint la tradicional Fira de Reis entre els carrers Rocafort i Muntaner, que es mantindrà fins a la nit del 5 de gener.