Enmig del debat que ha encetat el tancament d’algunes botigues de tota la vida al centre de la ciutat, l’entitat de comerciants Barcelona Oberta ha posat damunt la taula una raó de pes que ajuda a entendre el fenomen: els preus dels locals en lloguer no paren d’enfilar-se i, en punts emblemàtics com la Rambla, arriben a ser absolutament desorbitats.

Només cal donar un cop d’ull a les plataformes en línia de compravenda immobiliària per comprovar com s’anuncia un local de 134 m² davant del pla de l’Os per 22.000 € al mes o un altre —a la cantonada de la Rambla amb el carrer de la Portaferrissa— per 12.000 € mensuals. Ara bé, la palma se l’endú l’anunci d’un local de 98 m² a dalt de tot de la Rambla, a tocar de la plaça de Catalunya: es lloga per uns esfereïdors 35.000 € al mes.

Davant d’aquest escenari, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, lamenta que “els preus dels lloguers no baixen” i, en moltes ocasions, hi ha botiguers de tota la vida i fins i tot cadenes més grans que prenen la decisió d’abaixar la persiana.

Moltes vegades els operadors marxen perquè els preus dels lloguers ja no s’adeqüen al seu nivell d’activitat”
Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta