Els veïns del Raval denuncien que aquest dimecres al matí hi ha hagut cinc desnonaments al barri, als carrers de Cardona, Sant Vicenç, Picalquers, Sant Oleguer i Petxina. En aquest últim, al carrer de la Petxina, 6-8, el desnonament afecta la Mouktaria i la seva família. El d’avui és el tercer llançament que viuen. La Mouktaria viu amb la seva filla, en edat universitària, i la seva parella, que està malalta, té problemes renals i necessita un transplantament. Fa dos anys que no poden pagar el lloguer i, fins ara, tampoc no els havien concedit el pis que han sol·licitat a la Mesa d’Emergència d’Habitatge.

El llançament s’ha executat i la família ha acceptat marxar amb la solució provisional que se’ls hi ha proposat, allotjar-se temporalment a una pensió. L’Ajuntament els ha inclós a la llista d’espera de la Mesa d’Emergència d’Habitatge tot i que, de moment, no tenen cap pis assignat com s’havia dit en un principi.

Protesta a Habitatge

Precisament per forçar una solució a la situació d’aquesta família, un cop s’ha fet efectiu el desnonament, una vintena de membres d’Stop Desnonaments Raval, la PAH i veïns del barri han ocupat l’oficina d’Habitatge de Ciutat Vella, a la plaça de Salvador Seguí, i han aconseguit reunir-se amb els seus responsables. L’Ajuntament s’ha compromès a buscar una alternativa, tipus aparthotel o similar, per aquesta família abans de dilluns 26 de novembre. La cap de gabinet de la Regidoria d’Habitatge, Vanesa Valiño, ha explicat a betevé que fa temps que estava atenent la família de la Mouktaria que, ha dit, es troba en una situació de “gran vulnerabilitat“. Per Valiño tot feia pensar que la situació mèdica del marit faria ajornar el desnonament i, al no ser així, s’ha hagut de buscar una solució “temporal”. Valiño també ha recordat que l’Ajuntament està “molt sol” a l’hora d’afrontar la situació d’emergència habitacional que viu la ciutat, i recorda que dels mil pisos que la Generalitat ha comprat des de l’any 2015, només cinc són a Barcelona.

veïns del raval tancats a l'oficina d'habitatge

 

Mediació municipal

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, també ha fet pressió per evitar el desnonament del carrer de la Petxina. Pin s’ha situat a la porta de l’immoble, al costat dels veïns i just davant dels Mossos d’Esquadra. Poc després ha pujat a dalt del pis per intermediar amb la comitiva judicial. L’Ajuntament s’ha ofert a pagar les quotes del lloguer fins que la família tingui una alternativa habitacional però la propietat ho ha rebutjat i la comitiva judicial s’ha mostrat partidària d’executar el desnonament.

Gala Pin desnonament carrer Petxina

En els moments previs a l’entrada de la comitiva judicial s’han viscut alguns moments de tensió amb els veïns.

Fins a dotze desnonaments a Ciutat Vella

En el cas del carrer de Cardona, l’afectada és la Latifa, una mare amb dos dos fills menors a càrrec que està ocupant el pis. Des de Raval Rebel denuncien que, mentre hi ha una ordre de desallotjament en marxa per aquesta família, en el mateix bloc hi funciona un narcopís des de fa un any i mig en un dels habitatges que és propietat d’un banc.

Un altre desnonament al Poble-sec

El Sindicat de Barri del Poble Sec també ha denunciat aquest dimecres al matí el desnonament del Beni i l’Antonella, que tenen un fill menor a càrrec al carrer de Magalhaes, 58, al Poble-sec. El sindicat ha denunciat a través de les xarxes l’actitud dels agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra amb els veïns que s’havien concentrat per evitar el desnonament.

L’entitat veïnal treballa per trobar una pensió en el Poble-Sec on la família pugui allotjar-s’hi mentre es resol la seva situació. El Sindicat de Barri, de fet, critica que el pis on vivien les persones desnonades no tenia cèdula d’habitabilitat, segons diuen, perquè la propietària no volia fer els tràmits per posar-ho en regla. Per aquest motiu, la família afectada no pot accedit a la taula d’emergència. Avui, passaran la nit acollits per una família del barri.