L’Agència Catalana del Consum investigarà el Sónar, el Reggaeton Beach Festival, el Barcelona Beach Festival i l’Unite With Tomorrowland per no permetre l’entrada de menjar i beguda de l’exterior, després que FACUA-Consumidors en Acció ho hagi denunciat. L’entitat ha actuat igual amb 38 festivals de la resta de l’estat que utilitzen criteris semblants.
L’organització considera que la normativa incompleix la Llei General de la defensa del consumidor i usuari i que, per tant, és “abusiva”. FACUA argumenta la seva queixa pel fet que el negoci fonamental d’aquests festivals no és l’hostaleria, sinó la creació d’espectacles musicals.
FACUA considera que es limita el dret dels consumidors
Per FACUA, prohibir l’entrada de menjar i beguda limita el dret d’elecció dels consumidors, ja que els assistents es veuen forçats a comprar-los en punts de venta específics de dins dels recintes. En la pàgina web dels festivals barcelonins que s’investigaran es justifica la prohibició de deixar entrar aliments i beguda “per causes de seguretat i higiene”.
Malgrat això, altres grans esdeveniments com el Primavera Sound sí que ho consenten degut al fet que les jornades de música són molt llargues i també, asseguren, perquè cal complir unes necessitats bàsiques amb els consumidors –sobretot durant els dies de molta calor– i les persones amb dietes específiques.
Les sancions no són prou punitives
Un cop l’Agència Catalana del Consum resolgui el conflicte amb els festivals de Barcelona, si ho creuen convenient, s’expedientarà les promotores d’aquests espectacles amb sancions econòmiques o, fins i tot, administratives.
FACUA considera, però, que amb aquestes multes no n’hi ha prou per obligar-los a deixar d’incomplir la llei. A més, l’entitat avisa que aquest mateix conflicte també se’l troben amb cinemes i parcs d’atraccions i animen els consumidors a denunciar-ho.