A partir del 30 de setembre tots els comerços hauran de tenir tancaments automàtics a les portes d’accés. És una de les mesures d’estalvi energètic anunciades pel Govern espanyol en un primer paquet d’accions per mirar de reduir la dependència de gas rus.

El compte enrere per tenir els mecanismes ja ha començat i les empreses instal·ladores fan mans i mànigues per poder oferir el servei amb la màxima celeritat. Algunes expliquen que des de principis de setembre han notat un increment de la demanda de fins al 30 %, i que aquest increment va en augment. Alerten que el procés de compra i instal·lació gira entorn a les quatre setmanes. De fet, algunes empreses estan incrementant les plantilles per tal de poder oferir el servei.

Des de principis de setembre hem notat un increment del 30 % en la demanda. Les sol·licituds, però, augmenten dia a dia”
Josep Medina, CEO de l’empresa Manusa, especialitzada en portes automàtiques
Botiga oberta festiu Gràcia

Una mesura polèmica

L’anunci de l’aplicació d’aquesta mesura va aixecar molta polseguera entre els comerciants, que veien “impossible” instal·lar portes automàtiques a temps. De fet, PIMEC va demanar una moratòria fins al 30 de novembre en l’obligatorietat d’instal·lar portes automàtiques, precisament per l’esforç econòmic que suposa la instal·lació d’aquests nous mecanismes. Per mirar de reduir la inversió, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que destinarà dos milions d’euros per ajudar els negocis, però els comerços veuen aquesta quantitat insuficient.

Tot i això, els instal·ladors, que també ofereixen línies de finançament als clients, segons han explicat a betevé, miren de convèncer els comerciants que han de veure aquesta mesura com una inversió de futur: “Els suposarà un estalvi energètic i una millora de l’estètica del local, les portes automàtiques conviden a entrar-hi”, afegeix Josep Medina, CEO de Manusa.

Contribuir a l’estalvi energètic

La instal·lació de portes automàtiques se suma a altres accions que ja s’han posat en marxa, com ara la regulació de la temperatura dels termòstats, per norma general i tret d’algunes excepcions, a 27 graus com a mínim a l’estiu i a 19 graus com a màxim a l’hivern. El decret també obliga els establiments a apagar l’enllumenat dels aparadors a partir de les 22 h i de tots els edificis públics que estiguin desocupats.