Els negocis han rebut amb bons ulls l’anunci de l’Ajuntament de Barcelona de destinar dos milions d’euros per ajudar-los amb les actuacions per l’estalvi i la millora energètica. Aquesta subvenció va destinada sobretot a la instal·lació de portes automatitzades als locals a peu de carrer que seran obligatòries abans del 30 de setembre. El que preocupa més a comerciants i restauradors és que temen no arribar a temps per complir amb els terminis que fixa el decret estatal.

Temen no arribar a temps a complir amb els terminis

Els propietaris dels locals ja han transmès al primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que dubten poder tenir instal·lades les portes automatitzades a finals de setembre, tal com estableix el decret estatal. Asseguren que l’agost és un mes perdut. Núria Paricio, directora de Barcelona Oberta, diu que serà “absolutament inviable” posar totes les portes que es necessiten “ni per materials que no hi ha, ni per industrials que ara no es troben”.

La mateixa opinió té Pròsper Puig, vicepresident de la Fundació Barcelona Comerç, que diu serà “impossible”. A més, posa en alerta els tècnics dels districtes de Barcelona perquè els demana celeritat si en alguns casos s’han de gestionar permisos d’obres per poder instal·lar les portes automàtiques.

Calculen que 2 milions d’euros seran insuficients

Una quinzena de representants, gremis i associacions empresarials de diferents sectors han pogut escoltar de primera mà els nous ajuts que valoren positivament. Segons Pròsper Puig, de la Fundació Barcelona Comerç, des dels establiments són conscients que les noves mesures d’estalvi energètic han arribat per quedar-se, per això, diuen que és benvinguda qualsevol subvenció que ajudi a reduir la despesa per adequar-se a les noves normatives.

Puig, però, calcula que els dos milions seran “insuficients”: “Si estem parlant que hi haurà uns 4.000 comerços a Barcelona que hauran de fer aquesta instal·lació que no tenen, estem parlant de quatre vegades més del que s’ha posat sobre la taula”.