L’Ajuntament de Barcelona destinarà 2 milions d’euros per ajudar els negocis situats a peu de carrer amb les actuacions per l’estalvi i la millora energètica dels establiments exigides pel decret impulsat pel govern estatal. Aquesta primera convocatòria d’ajuts va destinada especialment a la instal·lació i adequació de portes automatitzades a l’accés dels establiments per tal de mantenir la temperatura interior i evitar el malbaratament d’energia.

Els ajuts es posaran en marxa a finals de setembre

La nova línia de subvencions va dirigida a establiments comercials, de restauració, d’oci nocturn i hoteler. Es posarà en marxa a finals de setembre i suposarà un ajut del 50 % del cost de la instal·lació o adequació de portes automàtiques fins a un màxim de 2.000 euros per local sol·licitant. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, calcula que es podria arribar a un miler de negocis i es podria ampliar el pressupost previst si s’esgotés.

L’actuació s’haurà d’executar durant els anys 2022 i 2023 i, a més, les persones sol·licitants també podran disposar d’assessorament complementari a través de l’Oficina de Transició Energètica de PIMEC. Amb aquesta mesura, Barcelona serà la primera gran ciutat de l’estat a fer un acompanyament i suport econòmic als canvis que hauran de fer els establiments en planta baixa que es veuen afectats pel pla de xoc d’estalvi energètic.

També serviran per fer altres inversions en sostenibilitat i eficiència energètica

A banda de la instal·lació de portes automàtiques, els locals també podran acollir-se a la subvenció per realitzar determinades actuacions vinculades a la millora de l’eficiència energètica. Entre les actuacions s’inclou obres de rehabilitació energètica dels edificis i instal·lacions, substitució de sistemes d’enllumenat per alternatives més eficients, la instal·lació de sistemes de generació d’energia elèctrica de fonts renovables o la substitució de la climatització o de producció d’aigua calenta sanitària per sistemes o equips de fonts d’energia renovable.