L’activitat del Port de Barcelona bull, segons les darreres dades que ha presentat en públic, Sixte Cambra, el president, que també  ha estat acompanyat pel Ministre de Foment, Íñigo de la Serna.  En xifres absolutes, aquella que integra totes les modalitats de càrrega, el port ha arribat per primera vegada als 61 milions de tones, fet que suposa un augment del tràfic en un 26 % respecte a l’exercici anterior. Unes xifres que situen a les instal·lacions portuàries barcelonines com les que han crescut més aquest 2017. 

La clau, els contenidors

El tipus d’operativa que més ha contribuït a aquests bons resultats és el tràfic de contenidors, que ha augmentat en un 32,3 %. En aquest sentit, el comerç exterior d’aquests contenidors és el més destacat, en concret la importació ha augmentat en un 8,3 % i l’exportació ho ha fet en un 2,6 %. En el cas de l’exportació, s’ha registrat un 68 % més d’aquest tipus de càrrega que el 2007. Pel que fa a la importació, la xifra es situa també per sobre dels nivell precrisi, en concret en un 3 %.

Els líquids a granel també han assolit el millor registre de la seva història, en concret, el gas natural (+64 %), la gasolina (+30 %) i els productes químics (+23 %).

Pel que fa als sòlids l’increment ha estat especialment important per a la fava de soja (+10 %) i el cereals i la farina (+13 %).

Menys creueristes a l’estiu

El Port de Barcelona també estableix una xifra històrica ple que fa al moviment de passatgers. Per primera vegada se superen els 4 milions de viatgers, tant els usuaris de ferris (1,4 milions), com de creuers (2,7 milions). En total l’augment de viatgers ha estat d’un 4,5 % més que l’any passat, contribueix especialment a aquesta dada els usuaris del ferri (+12 %) i els de creuer ho han fet més tímidament (+1 %). Segons les dades, els creueristes han augmentat més els mesos de temporada baixa (gener, febrer, març, novembre i desembre), aquí el flux de viatgers va ser un 13 % superior que el 2016. Per contra, la resta de mesos l’arribada de passatgers va caure un 2 %.

El factor xinès 

La Xina segueix sent el primer soci comercial del Port de Barcelona

, tant pel que fa a les importacions -el 44,3 % dels contenidors del comerç exterior descarregats al port prové de la Xina- com pel que fa a les exportacions -la Xina és el receptor de l’11,16 % dels contenidors que surten del Port de Barcelona-. 

Resultats econòmics

El Port de Barcelona va assolir el 2017 una xifra de negoci de 167 milions d’euros, un 7 % més que el 2016, principalment gràcies a l’augment d’activitat de les seves instal·lacions.