(ACN) El Ministeri de Consum ha obert un expedient sancionador contra el Reggaeton Beach Festival i el podria arribar a multar amb fins a un milió d’euros per prohibir de forma “arbitrària” l’entrada al recinte amb menjar o beguda de l’exterior i per només permetre el pagament amb un sistema de polseres sense efectiu —”cashless”— dins del recinte. Segons el ministeri, és el primer expedient d’aquest tipus contra una empresa de festivals a diverses parts d’Espanya. L’associació de consumidors FACUA va denunciar el festival per les seves “clàusules abusives”.

Prohibits els entrepans i el menjar casolà

El comunicat del Ministeri de Consum determina que el festival incloïa una “clàusula obligatòria de prohibició expressa d’entrada al recinte amb menjar o beguda de l’exterior” i els assistents podien “ser registrats i tenir denegada l’entrada per aquest motiu”.  Malgrat això, Consum diu que es podia “accedir amb determinats menjars i begudes” —com una ampolla d’aigua petita, una peça de fruita o un entrepà o snack precintat—, però no s’acceptaven “entrepans o menjar casolà”

Sense pagament en efectiu

Consum també està investigant el sistema de pagament a través de les polseres sense efectiu —”cashless”—, que era l’única forma de pagament en el recinte del festival. En concret, es qüestiona que el festival es quedés part dels diners sobrants de les polseres i que no es permetés pagar en efectiu. “La devolució i reemborsament de la quantitat sobrant no s’admetia per sota dels 2 euros a causa de les despeses de gestió, d’1,5 euros”, explica el ministeri, que considera que això podria considerar-se una “infracció per clàusules abusives”, igual que el fet de no acceptar el pagament en efectiu. 

Multa de fins a un milió d’euros

Les sancions previstes en aquest cas es poden considerar greus o molt greus, i comportar multes d’entre 10.000 i 100.000 euros, en el primer cas, i d’entre 100.000 i 1 milió en el segon. En tot cas, en cas que Consum acredités que el benefici “il·lícit” obtingut per aquestes pràctiques superava les quantitats de la multa, es podria multar al festival amb entre quatre i vuit vegades la quantitat irregular obtinguda, segons el tipus de sanció. 

60.000 persones al Reggaeton Beach Festival

La cinquena edició Reggaeton Beach Festival es va celebrar a Barcelona el 22 i 23 de juliol i va congregar unes 60.000 persones. Entre els plats forts d’aquesta edició hi va haver les actuacions d’Ozuna, Arcángel, Anuel AA o Jhayco. El 2024 el Reggaeton Beach Festival es traslladarà del Parc del Fòrum al Circuit de Barcelona-Catalunya.