La mediació i la pressió veïnal han aconseguit aturar el desnonament de la Teresa, una veïna de la rambla del Poblenou, al districte de Sant Martí. Des de primera hora del matí d’aquest dimarts, més de 150 activistes s’han mobilitzat per evitar que l’ordre de llançament es fes efectiva. El cas de la Teresa és singular, perquè és una veïna que viu de lloguer i no s’ha produït cap impagament. La propietat al·lega incompliment de contracte per haver fet obres al lavabo per fer-lo accessible.

La pressió veïnal per aturar aquest desnonament ha durat hores. Els veïns i membres d’entitats com el Sindicat d’Habitatge del Poblenou o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca s’han col·locat a la porta de l’immoble per impedir-hi l’accés a la comitiva judicial. No hi ha hagut un gran desplegament policial, però sí que hi ha acudit un equip de mediació dels Mossos i la Unitat Antidesnonaments municipal per trobar una solució al conflicte.

balcó amb pancarta antidesnonament a la rambla del Poblenou
El balcó de la Teresa, amb una pancarta contra el desnonament

L’avís del Sindicat d’Habitatge del Poblenou: “Continuarem mobilitzats”

La Teresa ha rebut el document oficial que confirma que l’ordre de llançament per a aquest dimarts s’ha suspès. El Sindicat d’Habitatge del Poblenou, però, desconeix si es tracta d’un ajornament i, per tant, si hi ha una altra data d’execució.

En qualsevol cas, l’entitat avisa que no abaixaran la guàrdia: “Si avui érem 150, el proper dia serem 500”. Els activistes diuen que no permetran que el desnonament de la Teresa, perquè es tracta d’una veïna vulnerable.

Desnonada per fer accessible el lavabo

El pis en qüestió, ubicat al número 88 de la rambla del Poblenou, és un habitatge amb un contracte de lloguer de renda antiga que data del 1979. Per això, la Teresa paga uns 350 euros. Té 67 anys i hi viu des de fa 42 anys, però la propietat actual li ha rescindit el contracte per haver incomplert les condicions perquè va canviar la banyera per un plat de dutxa.

Estic trista i enrabiada. És molt injust que em vulguin fer fora. Però agraeixo molt el suport del barri i del Sindicat d’Habitatge del Poblenou.
Teresa

La Teresa té un informe favorable de la Mesa d’Emergència des del mes d’abril i l’Ajuntament assegura que està pendent que se li adjudiqui un pis públic. A finals d’abril hi havia programada la primera ordre de desnonament, que es va posposar fins a aquest dimarts, 1 de juny.

El procés judicial va començar després que l’immoble va passar a ser gestionat pels descendents de l’antiga propietària, la societat Sardà Argilagos CB. La veïna assegura que van buscar una excusa per poder fer-la fora de l’habitatge.