El col·lectiu gitano ha denunciat que encara pateix discriminació en l’accés al mercat laboral, coincidint amb el Dia Internacional del Poble Gitano. Asseguren que moltes empreses, quan veuen que els aspirants a un lloc de treball són d’ètnia gitana, obvien la seva candidatura. El mal temps ha obligat a cancel·lar alguns dels actes previstos per celebrar la jornada, tot i que algunes famílies gitanes han decidit continuar amb la festa.

L’Ajuntament i la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) han cancel·lat la tradicional ofrena floral a la llera del riu Besòs per culpa de la pluja, encara que una vintena de gitanos han decidit llançar pètals al riu com cada any. Ho han fet per simbolitzar que per als gitanos no hi ha fronteres.

A banda de l’ofrena floral, també han omplert el Parc Fluvial del Besòs de música i ball. Entre cançó i cançó, Manuel Heredia (que és el president de l’Associació Gitana de Sabadell i comarca) ha defensat la jornada per reivindicar la cultura i la història romaní, alhora que ha denunciat que el col·lectiu pateix discriminacions.

Heredia ha advertit que algunes empreses, quan emprenen un procés de selecció de personal, infravaloren els candidats d’ètnia gitana: “Això és racisme!”, ha exclamat. La Carmen Giménez, que també ha llançat pètals al riu Besòs, ha afegit que “hi ha molts prejudicis”.