compartir loteria nadal

Compartir dècims de la Loteria de Nadal 2022 amb amics, familiars o companys de la feina és habitual en aquests dies previs al sorteig del 22 de desembre. Sovint es comparteix el número a través d’una foto per WhatsApp o per correu electrònic, però això podria deixar-te sense premi en cas que la butlleta sigui una de les agraciades. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) explica com s’ha de compartir un dècim de la Loteria de Nadal per evitar ensurts si resulta premiat.

Fotocopia i signa el dècim de Loteria de Nadal 2023

Els dècims de la loteria de Nadal els cobra el portador. Per tant, si resulta premiat, qui rebrà els diners serà la persona que té el número. Per evitar problemes en cas de ser compartit, l’OCU recomana fer fotocòpies de la butlleta i que el dipositari del dècim les signi amb el seu nom i DNI. A més, s’ha d’indicar el nom de la persona o persones amb qui es divideix el número —incloent-hi la sèrie, fracció i data del sorteig—i la quantitat que ha aportat.

Evita compartir la loteria de Nadal per WhatsApp

L’Organització de Consumidors i Usuaris també reconeix que la foto d’un dècim compartida per WhatsApp pot ser una prova sempre que s’indiquin les dades del dipositari, el nom dels participants i la quantitat econòmica que ha aportat cada persona. “No obstant això, si l’altra part impugna aquesta prova perquè considera que s’ha manipulat, s’hauria de demostrar“, assegura l’OCU al seu web.

En cas que algú t’hagi comprat un dècim sencer, procura pagar-lo i tenir la butlleta a les teves mans abans del sorteig per estalviar-te maldecaps si resulta premiat.

Com es cobra un premi de loteria compartit?

Si t’ha tocat la loteria de Nadal i el premi és superior a 2.000 euros, l’hauràs de cobrar al banc. En cas de ser compartit, indica-ho. Si no ho fas, figurarà que el premi és tot teu i si el reparteixes després, semblarà una donació. Per tant, estaries obligat a pagar un impost a Hisenda.

Recorda també que si et toquen més de 40.000 euros, hauràs de tributar un 20 % del premi. En aquest cas, segons l’OCU, “es descompta l’impost i després es reparteix la quantitat neta entre els participants”.

Què vols saber de la Loteria de Nadal 2023?