El sol i la temperatura agradable han estat motius de pes per sortir al carrer. "Hemos visto que ha salido un día muy bonito, con sol, radiante. Y qué mejor ocasión que visitar el centro de Barcelona. También la llamada de que estén las tiendas abiertas es importante" És el segon any consecutiu que les botigues aixequen la persiana per Tots Sants. "L'1 de novembre és un dels dies festius d'obertura autoritzada marcats pel calendari comercial. Durant tot el matí hi ha hagut força afluència de gent. La majoria, però, només vénen a passejar i no pas amb l'objectiu de comprar." "Vamos simplemente a ver lo que hay y a disfrutar un poco de este día" "Miramos, para ver. Vamos mirando y tal" "A mirar coses, també. També s'apropa el Nadal i ja vas mirant una miqueta" A les grans marques els surt a compte obrir, però no tots els treballadors hi estan d'acord. "A nosaltres ens sorprèn obrir un dia festiu perquè creiem que la gent s'hauria de dedicar a passar-lo amb la familia i fer altres coses, o els motius que hi ha pel festiu d'avui" Tot i que no és habitual en dies com avui, alguns petits comerços sí que han obert, com la galeria d'art Maxó, que aprofita l'oportunitat per donar-se a conèixer. "Yo creo y esperamos que haya más ventas que otros días festivos. Si no las hay va a ser un problema. Pero bueno, vamos a ver. Por lo menos echarle ganas" Els propers festius en què es permet obrir aquest 2016 són el 4, el 6, el 8, l'11 i el 18 de desembre.

Força gent però poques bosses. Els carrers del centre de Barcelona, com el Portal de l’Àngel o el de Portaferrissa, s’han omplert força de turistes i locals que han aprofitat el bon temps. La majoria, però, només s’hi han acostat a passejar i no pas amb l’objectiu de comprar.

A les grans marques els surt a compte obrir tot i que no tots els treballadors hi estan d’acord. És el cas de la Paulina Coolick, dependenta, que pensa que “la gent s’hauria de dedicar a passar el dia amb la família” i celebrar la Castanyada. Tot i que no és habitual en dies festius, alguns petits comerços sí que han obert, com la galeria d’art Maxó, al carrer del Petritxol, que aprofita l’oportunitat per donar-se a conèixer.

Segons la Llei catalana d’horaris comercials, els comerços de tot Catalunya estan autoritzats a obrir en total 10 dies festius cada any. La Generalitat en fixa vuit i cada municipi n’afegeix els dos restants. És el segon any consecutiu que l’Ajuntament de Barcelona escull l’1 de novembre com a dia d’obertura autoritzada. El 2014 no es va fer, ja que el consistori i els representants del comerç el van substituir pel 14 de setembre coincidint amb l’arribada massiva de creueristes.

El 2015 ja ho van fer i al centre de la ciutat, en carrers com Portal de l’Àngel, és on es van aplegar la majoria de compradors. L’afluència de gent ha estat força alta durant tot el matí, tot i que no ha estat així als eixos comercials més allunyats de la zona cèntrica. Tots Sants és una festivitat molt casolana que molts passen en família, però això no impedeix que els comerços aixequin la persiana.

La Paula Mir, dependenta, explica que hi ha hagut més afluència de gent durant al matí, no pas a la tarda, i que no han tingut moltes vendes. De fet, assegura que la majoria de persones han optat per fer una ullada als productes, no pas per comprar-los. Així ho han aclarit alguns ciutadans, que s’han acostat al centre per passejar sense tenir la compra com a objectiu prioritari.

Els propers diumenges i festius en què es permet obrir aquest 2016 són el 4, el 6, el 8, l’11 i el 18 de desembre, que coincideixen amb la campanya de Nadal.