MARIANA CAVARRUBIAS, Memòria Viva. Ruta d'Altars "Invitar a tus seres queridos a que vengan, es la creencia, la gentes piensa que durante estos días cada muerto según su edad viene, los niños vienen un día. Los grandes vienen otro día, pero la intención es convidarlos."

Aquests dies a Barcelona s’està celebrant la novena edició de la ruta d’altars mexicans coincidint amb la celebració de Tots Sants. En total, hi ha repartits 15 punts a la ciutat, la majoria a Gràcia. Els organitzadors han creat diferents altars a bars, restaurants, associacions o escoles. Cada espai dedica el seu altar de morts a personatges mexicans com Pedro Infantes, Emiliano Zapata i Juan Gabriel. També n’hi ha de dedicats a persones properes o altars participatius, en què els veïns poden portar les seves fotografies.

Aquest any els alumnes de l’Escola Octavio Paz (carre de Mallorca, 657) han volgut dedicar l’altar a Muriel Casals, l’expresidenta d’Òmnium Cultural i diputada de Junts pel Sí, morta l’any passat després de topar accidentalment amb una bicicleta. Aquest altar, que porta per títol Altar dels Somriures, es podrà visitar fins al 4 de novembre de 9.30 a 16.30 h.

La ruta dels altars mexicans està en marxa fins al 6 de novembre i es pot veure la llista dels espais que es poden visitar a la seva pàgina web.