És la imatge de Tots Sants, una tradició familiar que per a molts és una cita ineludible. "Venim sempre, cada any, el dia de Tots Sants. És com un descans, no se'ls hi pot fer res més però per a mi és una satisfacció" "Nosaltres avancem els dies per no venir el dia de Tots Sants, perquè hi ha molta gent" I és que accedir amb cotxe a cementiris com el de Montjuïc es complica el dia de Tots Sants. Per això alguns opten pel transport públic. "Es más cómodo venir en autobús que venir en coche. Lo único que hay uno solo y va lleno de gente" D'entre els 200.000 visitants que s'esperen cada vegada n'hi ha més que homenatgen els seus difunts incinerats. Per primera vegada pràcticament s'han igualat el nombre d'incinerarions i inhumacions. Això ha fet que Cementiris de Barcelona habiliti espais perquè els familiars donin sepultura a les cendres dels seus difunts. JORDI VALMAÑA, director general de Cementiris de Barcelona "El que defensa el Vaticà és una mica el que estem defensant els representants del sector de la cremació a nivell no únicament de Catalunya ni d'Espanya, sinó també d'Europa. De la mateixa manera que ningú es planteja que un cos humà pugui ser enterrat enmig d'un bosc, tampoc ens hauríem de plantejar esparcir les cendres en un espai natural." A banda de les tendències pel que fa a rituals funeraris, Cementiris de Barcelona també aposta per la tecnologia a través del telèfon mòbil. Aquests dies estrena una aplicació que permet fer una visita guiada pel cementiri de Sant Gervasi i conèixer el seu patrimoni arquitectònic.

Els nou cementiris de Barcelona, Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Les Corts, Collserola, Horta, Sants, Sarrià i Sant Gervasi, estaran oberts entre les 8 i les 18 h els dies 29, 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre. Cementiris de Barcelona calcula que el nombre de visitants previstos, 200.000, es repartirà entre els tres dies de pont i el mateix dia de Tots Sants.

Durant els mateixos dies, TMB reforçarà les línies d’autobús 21, 102, 103, 104 i 107, que arriben als cementiris. L’1 de novembre s’afegirà, a més, un bus llançadora que connectarà la plaça d’Espanya amb el cementiri de Montjuïc entre les 8.30 h i les 18 h.

Les incineracions pràcticament s’equiparen amb els enterraments

La taxa de cremacions continua creixent i al 2015 es va situar en el 49,48 %. Concretament, durant el 2015 es van realitzar 8.021 cremacions i 8.181 enterraments a la ciutat. Des de Cementiris de Barcelona, defensen que “el destí final de les restes d’un difunt ha de ser un cementiri”.

Per adaptar-se a aquesta tendència, el cementiri de Montjuïc ofereix diversos espais, com el Jardí de la Mediterrània, on es poden inhumar les cendres. Enguany també s’ha creat un espai similar al cementiri de Collserola, el Bosc del Silenci.