La imatge que tots tenim al cap de la castanyera ha passat a la història. Els propietaris es van fent grans i contracten personal perquè els ajudi, com per exemple el José. És de la República Dominicana i va arribar a Barcelona fa tot just un any. Ha après l'ofici de castanyer a marxes forçades i ara s'ocupa de la parada del passeig de Maragall. JOSÉ VALDEZ, castanyer "Un hermano de la Iglesia me dijo que necesitaba ayuda y aquí estoy. Me gusta y si el año que viene estoy libre volveré." El Velarmino fa 20 anys que és castanyer, però reconeix que ja té ganes de traspassar el negoci, per això ensenya la feina a dues noies xineses. VELARMINO CAU "Cuando yo no pueda quiero dejárselo a esta chica que me viene a ayuar. De momento viene a aprender, porque ellos tampoco tienen mucho trabajo. Aún así, no se si el Ayuntamineto va aceptar el cambio." Aquest any hi ha 29 parades, una menys que l'any passat. La majoria es concentren a Ciutat Vella, però hi ha districtes com Noubarris o Sant Martí on només n'hi ha una. La Montse regenta una de les parades més veteranes de la ciutat, la del carrer d'Aribau, i la seva filla Kàtia volia tenir-ne una de pròpia, però no ho ha aconseguit. KÀTIA IZQUIERDO "El chico de Urquinaona se jubilaba este año y queríamos hacer un cambio de nombre y me lo han denegado. O sea que no hay ni en Uquinaona ni en Muntaner, que también se ha jubilado." La Kàtia assegura que si l'Ajuntament no accedeix a concedir més llicències les castanyeres desapareixaran.

Sovint ens imaginem la castanyera com una dona gran, amb roba vella, davantal i un mocador al cap… però cada vegada costa més trobar-les. Els propietaris de les parades de castanyes es fan grans i necessiten contractar gent jove que els ajudi. El Velarmino, per exemple, té un negoci al carrer dels Enamorats i ara ensenya l’ofici a dues noies xineses perquè se’n facin càrrec d’aquí a un temps. No és l’únic cas. El José va arribar de la República Dominicana fa un any i ara s’ocupa de la parada del passeig de Maragall.

Aquest any l’Ajuntament ha renovat 29 llicències, una menys que l’any passat. És un permís que permet vendre castanyes i moniatos a la via pública des d’octubre fins a març. Les castanyeres estan presents a tots els districtes, però amb diferències evidents. A Ciutat Vella n’hi ha vuit parades, però a Nou Barris, Horta-Guinardó i Sant Martí, només una. Per això, els diversos propietaris de les parades reclamen a l’Ajuntament que concedeixi més llicències, perquè diuen que si no la professió passarà a millor vida.