El Gremi avisa que el consum trigarà entre un i dos anys a recuperar-se, i que en el cas concret de la capital catalana la facturació es veurà especialment minvada pel tancament de fronteres i l’absència de turistes estrangers.
De fet, el director del Gremi, Roger Pallarols, destaca que des de les administracions “s’està confonent reobertura amb reactivació del consum”. “És obvi que el pla de reactivació s’ha dissenyat des d’un despatx i que no s’ha contrastat amb els representants de la restauració”, ha lamentat Pallarols.
En aquest sentit, el Gremi considera que molts restaurants retardaran la reobertura fins a la fase 3, i assenyala que es mantenen a l’aire “incògnites” com què fer per al pagament dels lloguers i la reincorporació de la plantilla.
“Com espera el govern que els restauradors paguin el lloguer amb el negoci tancat o treballant a un terç de l’aforament? Què passarà amb els treballadors: es reincorporaran de cop?”, ha plantejat Pallarols.
Des del Gremi reclamen “intervenir els lloguers de local comercial” i prorrogar els ERTO de força major permetent “la reincorporació gradual del personal”.
Actualment, explica el Gremi de Restauradors, el 72 % de les terrasses a Barcelona –corresponents a 4.096 llicències– tenen 16 cadires o menys. A un terç de la capacitat, queda una ràtio de 4,8 cadires. “Quin establiment pot funcionar amb un aforament màxim de 4,8 persones? És l’hora d’actuar”, ha dit el director del Gremi.
El gremi demana al consistori de Colau que decideix “si rectifica i estén la mà als restauradors o si agreuja encara més les conseqüències de l’aturada”. “El sector espera ansiós la resposta, és l’hora d’ampliar les terrasses”, ha destacat Pallarols.