Prop de tres milions de turistes han passat per Barcelona aquest estiu. La xifra és un 15 % més baixa que abans de la pandèmia, el 2019, però, en canvi, les estades són més llargues, de 5,3 dies de mitjana. Són dades de l’Ajuntament, que considera que ha estat un estiu de recuperació del sector. Tot i això, les dades han frenat respecte al juliol, quan es va superar el milió de visitants, una xifra que s’apropava al rècord històric del 2019.

Segons Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde, ha assegurat que el descens de turistes d’aquest estiu respecte de fa tres anys es deu a que han vingut menys viatgers asiàtics a causa de les restriccions de la covid. La guerra d’Ucraïna ha fet que en vinguessin molts menys de l’est d’Europa i a banda, “s’han notat les ganes de viatjar dels nacionals després de la pandèmia“. A aquests motius el primer tinent d’alcalde encara n’ha sumat un altra: el manteniment i la pujada de preus dels hotels “han fet de barrera” per venir cap a Barcelona.

El nombre de pernoctacions d’aquest estiu (5.438.000) situa Barcelona com la destinació urbana d’Espanya amb més volum d’estades, al davant de Madrid (4.900.000) i Palma (3.740.000). Si ampliem la lupa, des del gener han visitat la ciutat 6,4 milions de persones, fet que suposa un total de gairebé 20 milions de pernoctacions.

Més despesa a la ciutat

A més d’allargar-hi l’estada, els visitants també han augmentat la despesa que fan a la ciutat. Entre el juny i l’agost Barcelona ha ingressat 1.915 milions d’euros, sense comptar el que s’han gastat en allotjament ni en el transport per arribar. La xifra encara queda lluny dels nivells prepandèmia, però gairebé triplica la de l’estiu passat, quan encara hi havia restriccions de la mobilitat. El 2021 la xifra es va quedar a tocar dels 680 milions d’euros.

Si tenim en compte la procedència, els turistes internacionals són majoritaris (84 %), tot i que el turisme espanyol i de proximitat va a l’alça i ha fregat les 340.000 persones (16 % del total). Per països, el col·lectiu més nombrós és el de persones provinents de França, amb 107.000 turistes allotjats a hotels de la ciutat, seguit dels Estats Units (més de 70.000) i el Regne Unit i Itàlia (54.000 cada un).

Homes de 34 anys, el perfil majoritari

Els visitants són majoritàriament homes (60,4 %) i menors de 34 anys (55,1 %), unes dades que confirmen les que l’Observatori de Turisme de Barcelona va avançar ja a l’agost. Tres de cada quatre han vingut per oci, principalment acompanyats per la parella (44 %), i per a molts no era la primera vegada a la ciutat. De fet, el 48,7 % assegura que ja hi havia estat abans. El mitjà de transport principal per arribar a Barcelona ha estat l’avió (76,1 %), a molta distància del tren (11,5 %) i el vehicle particular (7,5 %).