Temporal Gloria platja Llevant

Barcelona demanarà la declaració de zona catastròfica pels desperfectes que ha deixat el temporal Gloria a Barcelona, el temporal més dur dels darrers temps. L’alcaldessa, Ada Colau, ho ha anunciat aquest divendres. L’Ajuntament farà la petició a l’Estat perquè tot el litoral barceloní sigui zona catastròfica. Aquesta demanda se suma a les que han fet en el mateix sentit alcaldes d’altres municipis afectats per la borrasca, com ara Deltebre i Alcanar, a la província de Tarragona. Però què vol dir que es declari zona catastròfica? A qui s’ha de demanar? Què comporta?

Zona catastròfica: Què és i com funciona?

El que coneixem com a zona catastròfica, que en realitat es denomina tècnicament com a zona afectada per emergència de Protecció Civil, serveix perquè les zones més afectades per un fenomen natural puguin obtenir ajudes estatals per refer-se de la situació. La zona catastròfica l’ha de declarar el Consell de Ministres, que valorarà que hi hagi hagut danys personals o materials derivats d’un sinistre que ha pertorbat greument les condicions de vida de la població en una àrea geogràfica determinada o que produeixi una paralització de tots o alguns serveis públics essencials. Per valorar-ho tindran en compte la definició de catàstrofe segons l’article 2.5 de la Llei 17/2015 del Sistema Nacional de Protecció Civil, que diu que es tracta d’una situació que posa en alerta o interromp substancialment el funcionament d’una comunitat o societat per ocasionar gran quantitat de víctimes, danys i impacte material, a la qual la seva atenció supera els mitjans disponibles de la mateixa comunitat.

Què comporta la declaració de zona catastròfica?

La declaració de zona catastròfica aporta diverses ajudes econòmiques. Gràcies a això, els afectats tenen dret a rebre subvencions i ajudes dels departaments ministerials, i a més tenen prioritat en la tramitació i concessió de crèdits ordinaris, o la possibilitat de rebre crèdits excepcionals. També gràcies això se’ls pot concedir moratòries o altres beneficis en l’amortització dels crèdits pendents o la concessió de franquícies aranzelàries per la reposició del material danyat. També es preveu la possibilitat de tenir una moratòria en el pagament de la Seguretat Social i l’assignació de fons del treballador comunitari per la reparació dels desperfectes causats. L’Estat també preveu la possibilitat de concedir cupons d’habitatge de protecció oficial en les promocions públiques, de fer una declaració d’urgència a efectes d’ocupació i expropiació forçosa de terrenys i de donar assessorament tècnic, jurídic i administratiu. Per acabar, també es preveu l’execució d’obres i qualsevol altra situació dirigida a la reparació de danys i evitar en el futur que es repeteixin els fets catastròfics que han tingut lloc.

Com es demana ser considerat zona catastròfica?

Prèviament a l’aprovació a càrrec del Consell de Ministres, la zona catastròfica ha de ser proposada per algun ministeri i ha d’haver estat sol·licitada abans per les administracions públiques interessades. Per tant, ara l’Ajuntament de Barcelona haurà de sol·licitar-ho. Per fer-ho té quinze dies des del moment de la catàstrofe. A més, el consistori haurà de presentar un escrit amb la descripció dels fets, la justificació de la gravetat, la zona territorial i les persones afectades, la descripció detallada dels danys i la valoració econòmica i social. A més, s’hi han d’incloure les ajudes que es demanen.