El pressupost del 2020 ha superat aquest divendres el penúltim tràmit abans que el ple del 31 de gener l’aprovi definitivament. La Comissió d’Economia ha donat llum verda als comptes i ha consumat l’acord a quatre del govern municipal amb ERC i JxCat. En canvi, Ciutadans i PP hi han votat en contra. Amb una reserva de vot, la formació de Manuel Valls (Barcelona pel Canvi) ha deixat la porta oberta a una possible abstenció en el ple.

En el debat en comissió, Valls ha explicat que el govern ha acceptat al·legacions del seu grup en matèria d’habitatge i seguretat i que vetllaran perquè es compleixi. Tot i això, ha criticat que l’acord pressupostari a l’Ajuntament obeeixi a “un context polític molt concret” per afavorir els comptes a la Generalitat. “Barcelona no és un segon plat”, ha sentenciat Valls.

El regidor de Pressupost, Jordi Martí, ha replicat Valls que “Barcelona serà el primer plat” perquè és la primera administració que aprovarà els comptes. I ho farà, ha recordat Martí, amb el suport de 33 dels 41 regidors del ple. “I no tiro la tovallola que encara se’n puguin afegir dos més”, ha etzibat Martí, en referència als dos regidors de Barcelona pel Canvi.

ERC i JxCat avisen que seran exigents

Els dos grups que han acordat els comptes amb el govern i que ja aquest divendres hi han votat a favor han alertat l’equip d’Ada Colau i Jaume Collboni que hi estaran al damunt per comprovar que es compleixi. “Serem els més exigents perquè el paper que ara aprovem sigui una realitat”, ha advertit Jordi Castellana (ERC). Des de JxCat, Elsa Artadi ha afegit: “Continuarem sent crítics quan calgui”, i ha justificat l’acord dels comptes perquè “dona més força per ser crítics”.

Per la seva banda, Ciutadans i el PP han confirmat en comissió el rebuig frontal al pressupost. “És un simple intercanvi de cromos”, ha assegurat Luz Guilarte (Cs) per l’acord que també hi ha pels comptes de la Generalitat. Des del PP, Óscar Ramírez ha criticat que l’Ajuntament “castigui la butxaca dels barcelonins i perpetuï la servitud a la Generalitat”.